Tűzoltóérem- és jelvénygyűjtemény

A múzeum éremtárának válogatott darabjai (több mint félezer) láthatók a „Tűzoltóérem és jelvénykiállítás”-on.

Katasztrófavédelem

Az első magyar tűzoltóérem mellett helyeztük el – többek között – az 1800-as évek végétől veretett magyar szolgálati, jubileumi, szövetségi nagygyűlési és egyéb – Szt. Flóriánt, gróf Széchenyi Ödönt ábrázoló – érmeket és plaketteket, külföldi megfelelőikkel együtt.

A kiállításon helyet kaptak a régmúlt kitüntetései mellett a napjainkban is kapható érdemjelek és jelvények.Az első tűzoltó vonatkozású érmek külföldről ismeretesek és az 1700-as években történt tűzesetekre emlékeztetnek. A tűzoltóságok a tűzoltás terén szerzett érdem, valamint a becsülettel letöltött szolgálati idő elismerésére, továbbá a jelentősebb évfordulók és a testületek életében előfordult kiemelkedő események emlékére verettek érmeket.

Az állami kitüntetések adományozásával a tűzoltói munka társadalmi megbecsülése jutott méltó kifejezésre.

A Tűzoltó Múzeum közel 50 évvel ezelőtti alapítása óta folyamatosan gyűjti a magyar és külföldi, tűzoltó vonatkozású érmeket. Éremtárunk válogatott darabjai között a legkorábbiak tűzesetekre emlékeztetnek. Látható a magyar tűzoltóérmek „ősapja”, továbbá az első olyan érmek, amelyek a szolgálati idő elismerésére kerültek adományozásra. Megcsodálhatók a jubileumi, zászlószentelési emlékérmek, a tűzoltó versenyek alkalmával adományozott plakettek, majd a rendszerváltás után (1990-94 között) kiadott érmek.

A gyűjteményben látható a külföldi érmeinkből egy válogatás, de a ma adományozásra kerülők mellett a közelmúlt érmeivel, plakettjeivel is megismerkedhetnek az érdeklődők.