Időszaki programok

A múzeum évente rendszeresen részt vesz a különböző szakmai rendezvényeken. Időrendi sorrendben első a Rendőr-Tűzoltó Nap, melyet hagyományosan a Városligetben rendeznek meg áprilisban. A múzeumi kiállítóhelyen a gyerekek életkoruknak megfelelő tűzvédelmi teszteket oldhatnak meg, a felnőttek eközben megismerkedhetnek kiadványainkkal, legérdekesebb múzeumi tárgyainkkal. 

A Múzeumok Majálisán is rendszeresen megjelenünk, hogy népszerűsítsük kiállításunkat. Itt lehetőség nyílik kapcsolatot építeni a többi múzeummal is, megismerni a szakmai működésüket, természetesen mi is bemutatjuk munkánkat, valamint számos érdekes programot, szórakoztató, ismereteket bővítő teszteket, játékokat kínálva a közönségnek, kicsiknek, nagyoknak egyaránt.

 A „hazai rendezésű”, júniusban zajló Múzeumok Éjszakája eseményen ennél is szélesebb a választék. Tárlatvezetéssel tekinthetik meg a látogatók a múzeum állandó kiállítását, orgonaművész szólaltatja meg víziorgona-rekonstrukciónkat, és évek óta hagyományosan a Katasztrófavédelem Központi Zenekara nyitja meg az eseményt. A tűzoltók emelőkosaras járművel viszik a magasba az érdeklődőket, megmutatják, és el is magyarázzák, mit takar a különböző fajtájú fecskendők belsejeA füstsátor és polgári védelmi felszerelések is színesebbé teszik a bemutatót, melyek a Sztanek Alapítvány jóvoltából jutnak el a múzeumba. A hagyományőrzők korabeli egyenruhájukban Köhler kocsifecskendővel mutatják be, miként zajlott évszázadnyival korábban a tűzoltás. Ez alkalommal bemutatjuk muzeális járműveinket is: az 1916-os építésű létrás Rába, és az ugyancsak létrás Steyer kocsifecskendőket is. 

Az augusztusban esedékes Kőbányai Rendvédelmi Napoknak is állandó résztvevői vagyunk, ahol tablókon mutatjuk be a múzeum különleges értékeit, a tűzoltás történetének fejlődését, illetve egy-egy jelentős személyiség életét. A többi rendvédelmi szervvel együttesen igyekszünk szórakoztatóan bemutatni a lakosságnak a tűzvédelem eszközeit, illetve a tűzoltóság rendkívül felelősségteljes munkáját. 

Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem