Kiadványaink

 

Széchenyi Ödön pasa

Abdurrahman Kılıç: Széchenyi Ödön pasa

Abdurrahman Kılıç (1952–2021), a termodinamika professzora, tűzoltóparancsnok, a Tűzvédelmi Alapítvány alapítója és tiszteletbeli elnöke, tűzbiztonsági és tűzoltósági szakértő a török tűzoltás múltjának kutatója foglalta össze ismereteit Széchenyi Ödönről, a „tűzpasáról” a modern török tűzoltóság megteremtőjéről.

A könyv érdekessége, hogy a török fél szemszögéből ismerhetjük meg Szécheny Ödön gróf, a modern Magyar Tűzoltóság megszervezője, a Magyar Tűzoltó Szövetség első elnöke életét és sokrétű munkásságát.

 


 

Hőseink

Dr. Berki Imre - Peterman József Attila: Hőseink

2014

A könyv a katasztrófavédelem és jogelőd szervezetei hősi halottainak állít emléket 1861-től a kézirat lezárásáig, 2014. március 31-ig. Beregszászi Sándortól, az 1861. augusztus 24-én meghalt debreceni diáktűzoltótól a 2013. november elsején elhunyt esztergomi Kövecs Gergő hivatásos tűzoltóig.

 


 

Évkönyv X.

Tűzoltó Múzeum évkönyve X.

2010

A tizedik – eddig utolsó évkönyv – megismertet a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség 140 éves történetével, a szintén 140 éves Fővárosi Tűzoltóság 115 éves központi laktanyájának építészeti érdekességeivel. Megtudhatjuk, hogy a kardok, rőzsekések, balták segíthetik-e a tűzoltók munkáját. Térkép és fényképek útmutatásával végiglátogathatjuk a Nemzeti Sírkert tűzoltósírjait. Betekinthetünk egy kézzel írt, 1738-as „Tűztámadásban való Rend tartás” lapjaiba. A kiadvány záró összeállítása a múzeumi filmklub legérdekesebb előadásait eleveníti fel.


 

Évkönyv IX.

Tűzoltó Múzeum évkönyve IX.

2008

A változatos összeállítás ismerteti a tűzszabályrendeletek történetét, bemutatja a kismotorfecskendő gyártásának állomásait. Az érmekkel foglalkozó sorozat következő része a tűzoltó tűzszerészek kitüntetéseiről ad átfogó képet. Összegzi az aquincumi víziorgonával kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket. Gazdag képanyaggal illusztrálva végigkalauzol az esztergomi vár kútjának eseménydús feltárásán. A záró tanulmány a tűzzel kapcsolatos babonákat, népszokásokat eleveníti fel.


 

Évkönyv VIII.

Tűzoltó Múzeum évkönyve VIII.

2007

Az évkönyv a Tűzoltó Múzeum 1957-es megnyitásáról megemlékezve interjút közül Minárovics Jánossal, a Múzeum alapítójával, foglalkozik a muzeális tűzoltó járművek megóvásával és a tűzmegelőzés fejlődésével.

 

 


 

Évkönyv VII.

Tűzoltó Múzeum évkönyve VII.

2006

Az évkönyvek sorozat hetedik része megemlékezik az 1904-es X. tűzoltószer kiállításról. Bemutatja a tűzjelzés fejlődését a kezdetektől a XX. század közepéig, valamint a légi eszközök térnyerését a tűzoltás szolgálatában. Folytatódik Pécs város tűz elleni védekezésének története, és az érmekkel foglalkozó fejezet is újabb érdekességekkel bővül.

 


 

Évkönyv VI.

Tűzoltó Múzeum évkönyve VI.

2005

Ez a kiadvány az 50 éves Tűzoltó Múzeum jubileumi évkönyve. A benne szereplő írások a Múzeumról szólnak, múltjáról, 2005-ös jelenéről és a jövő lehetséges útjairól. A tanulmányok bemutatják a tűzoltó múlt emlékei gyűjtésének történetét, a technikai értékeket és megóvásukat, az elhelyezés gondjait, a tudományos munkát, a szakkönyvtárat, az informatikai helyzetet és a kommunikációt.

 


 

Évkönyv V.

Tűzoltó Múzeum évkönyve V.

2004

Az előző évkönyvekben felvetett témák (víziorgona, érmek, Pécs tűzvédelme) folytatódnak ebben az összeállításban. Emellett az Eskü-téri őrség épületét ábrázoló képekről, a nagycenki Széchenyi-emlékkiállításról, az impulzus tűzoltási technika születéséről és a múzeumi filmklub indulásáról is olvashatunk.

 


 

Gőzfecskendők

Minárovics János: Gőzfecskendők a magyar tűzoltóságoknál

2004

Szabó Pál és fiai 1822-es szabadalmának bemutatása után a hazai tűzoltóságoknál az 1920-as évek végéig működtetett gőzfecskendők történetével, tervezésükkel, gyártásukkal, beszerzésükkel ismertet meg ez a kis könyv.

 

 


 

Évkönyv IV.

Tűzoltó Múzeum évkönyve IV.

2003

A negyedik évkönyv első harmada végigvezet a Múzeum felújított állandó kiállításán, valamint bemutatja a 130 éves fővárosi tűzoltóság történetét.  A következő rész tanulmányokat tartalmaz az első működőképes sűrített levegős légzőkészülékről, az aquincumi tűzoltóság orgonájáról és a tűzoltó érdemekért adományozott érmekről. A harmadik harmad fontosabb jogszabályokat és eseményeket ismertet a kezdetektől 1948-ig.


 

A nagy eldőök

Minárovics János: A nagy elődök

2002

1945-ig a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség nevéhez kapcsolódott a magyar tűzrendészet ügye, a tűzoltóság intézménye.  A kiadvány a szövetség elnökeinek, alelnökeinek és védnökeinek állít emléket, bemutatva hazánk tűzvédelméért végzett munkájukat. A bevezető életrajz Rösch Frigyesé, aki a Soproni Önkéntes Tűzoltó és Torna Egylet főparancsnokaként kezdeményezte a szövetség megalakítását.

 


 

Széchenyi Ödön

150 éve született gróf Széchenyi Ödön

1989

Az először 1989-ben megjelent összeállítás Széchenyi Ödön életútját követve megmutatja, hogy a gróf milyen érdemeket szerzett a Fővárosi Tűzoltóság és a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség létrejöttében és a konstantinápolyi tűzoltóság megszervezésében.

 

 


 

Flórián

Dr. Váry Lászlóné – Minárovics János: Szent Flórián a tűzoltók patrónusa

1988

A kiadvány első része ismerteti a Flórián legenda születését, míg a második rész a magyarországi Szent Flórián kultusz emlékeit eleveníti fel.

 

 

 


 

Évkönyv III.

Tűzoltó Múzeum évkönyve III.

1986-1987

A tanulmánykötet a tűzoltófecskendő kialakulásának technikatörténeti vonatkozásait ismerteti, bemutatja Pécs tűzvédelmének történetét a dualista Magyarországon, és dokumentumokkal alátámasztva átfogó képet ad a nemzetközi tűzoltószövetségről megalakulásától az 1980-as évekig.

 


 

Évkönyv II.

Tűzoltó Múzeum évkönyve II.

1985

A második évkönyv tudományos összeállítás, Pécs város tűzvédelmének történetével, tűzrendészeti dokumentumok gyűjteményével, a tűzmegelőzéssel és tűzoltással kapcsolatos babonákról szóló tanulmánnyal, a Magyar Tűzoltó c. folyóirat 1949-1959 évfolyamához készült tárgymutatóval és a bonyhádi állandó kiállítás részletes bemutatásával.

 


 

Évkönyv I.

Tűzoltó Múzeum évkönyve [I.] 

1984

Az évkönyv a Tűzoltó Múzeum megalapítását, első állandó kiállításának történetét ismerteti. Helyet kap még a kötetben a római birodalom tűzvédelmét, a 19. század első felének városi tüzeit, Esztergom tűzrendészetének krónikáját és a benzinmotoros gépjárműfecskendő elterjedésének állomásait bemutató tanulmány.