Tűzoltó Múzeum homlokzat

Bemutatkozás

Üdvözli Önt az 1955-ben alapított Katasztrófavédelem Központi Múzeuma. Magyarországon már a XIX. sz. elején több magángyűjteményben bemutattak korabeli tűzoltási eszközöket, nagy tűzesetek utáni égésmaradványokat. Az első tűzoltó múzeumot az 1900-as évek elején a Budapesti Önkéntes Tűzoltó Testület hozta létre. Hasonló házi múzeumok jöttek létre több vidéki tűzoltóságon és tűzoltószergyárban. Ezek a gyűjtemények a háborús pusztításnak és az azt követő évek túlbuzgó fémgyűjtésének estek áldozatul.

A műszaki emlékek védelméről intézkedő 1954. évi IV. törvény erejű rendelet alapján megindult gyűjtés és rendszerezés teremtette meg az 1955-ben országos gyűjtőkörrel megalapított Tűzoltó Múzeum anyagát.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény adta felhatalmazás értelmében 2012. január elsejével létrejött az egységes állami katasztrófavédelmi szervezet. Ezt a változást követve a Tűzoltó Múzeum is új néven, Katasztrófavédelem Központi Múzeumaként működik tovább.