Vörs - Tűzvédelem a századfordulón

1983-ban a Somogy megyei Vörs község felújított tűzoltószertárában megnyílt az első vidéki tűzoltó múzeum. A kiállítás a Balatonszentgyörgyí Községi Közös Tanács, a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága, a Somogy megyei Tűzoltó parancsnokság és a budapesti Tűzoltó Múzeum összefogásával készült.

Katasztrófavédelem

A 70 m2 alapterületű helyiségben A tűzvédelem a századfordulón című állandó kiállítás került felállításra. A bemutatott anyag nagy része a Budapesti Múzeum gyűjteményéből származik.

Az 1890-1910 közötti időszak történetét a tűzoltószervezetek sokfélesége jellemezte. Önkéntes, kötelezett, gyári, vasúti, üzemi és fizetett városi tűzoltók egyaránt tevékenykedtek. 

A Magyar Országos Tűzoltó Szövetség fogta össze a testületeket, szakmai felügyeletet gyakorolt, szabályzatokat adott ki. Az l898-as egyenruházati szabályzat kékcsíkos-fehér vászon nyári és sötétkék posztó téli öltözetet előírva egységesítette a viseletet. 

A Nemzetközi Tűzoltószövetség alapítói között a Magyar Országos Tűzoltószövetség is szerepel, erről tanúskodik az 1900. augusztusában, Párizsban megkötött szerződés másolata. A Szövetség III. Nemzetközi Kongresszusát 1904-ben Budapesten rendezték, ennek emlékére alkotta Holló Barnabás szobrászművész a tárlóban látható domborművét. A Somogy Vármegyei Tűzoltó Szövetség 1899-ben alakult Csurgón.

Somogyban az első tűzoltó egyesület Csurgón szerveződött 1874-ben. Vörs község önkéntes tűzoltósága 1883-ban jött létre. A korszak jellegzetes tűzoltó-felszerelései mellett, a testületek emléktárgyai, elismerő oklevelek, érmek, valamint Merkly Ferenc szobrászművész alkotása, az életmentő tűzoltó is helyet kapott. A kézi működtetésű fecskendők egyik típusát, az un. Vészvonat használatát mutatja be Szilágyi Margit szoborkompozíciója.

A terem közepén egy Geittner és Rausch-féle kézi működtetésű kocsifecskendő és a fejlődést jelentő Kőhler-féle benzinmotoros szer látható. A múzeum továbbfejlesztése során 1989-ben elkészült a kiállítási szertár, ahol a korszak tűzoltószereit sorakoztatták fel. A szertár kapui a régi fővárosi IX. kerületi őrségről származnak. A falakon körben képek és ismertető szövegek mutatják be a kiállított szereket, amelyek főleg a budapesti múzeum anyagából kerültek ide.

Látható itt a Mátrai gyár lóvontatású létrája, gőzfecskendő, a szegedi Kőhler motorosszer, Seltenhofer gyártású süllyesztett medence- és kocsifecskendő, előkocsis mozdonyfecskendő és Tamóczy-féle falusi fecskendő".

8711 Vörs, Flórián tér 1.
Telefon: 06-30/722-4082

E-mail: baxbeznalmng@ibefarg.uh 

Nyitva tartás:

Március 1. – október 31.: kedd-pénteki napokon 8.00-14.00 óra között.

Hétfő, szombat, vasárnap szünnap. (Előzetes egyeztetés esetén igényelhető)

A téli időszakban előzetes bejelentkezés szükséges.