Eger - Városi tűzoltóságok

A Tűzoltó tér 5. szám alatt, a régi tűzoltó laktanyában 1999. szeptemberében, az egri tűzoltóság megalakulásának 125. évfordulóján megnyílt az egri Tűzoltó Múzeum.

Katasztrófavédelem

Hosszas előkészületek után az épületegyüttest 1989-ben műemlékké nyilvánították, majd az Egri Városszépítő Egyesület, valamint a megyei tűzoltó parancsnokság által létrehozott Tűzoltó Múzeum Alapítvány külső támogatók, bevonásával felújítatta. A három szerállásos épület 1929-ben épült, jellegzetes példája a városi tűzoltósági szertáraknak, ezért különösen alkalmas a vidéki városainkban a XIX. század végétől megalakuló tűzoltótestületek tevékenységének bemutatására. 

A budapesti Tűzoltó Múzeum gyűjteményének értékes darabjaival - gőzfecskendővel, lóvontatású fa tolólétrával, motoros targoncafecskendővel - és az egri hivatásos tűzoltók által felújított lajtos kocsival, szekérfecskendőkkel berendezett szertár korhűen szemlélteti a két világháború közötti időszak városi tűzoltóságának felszerelését, és ezek használatát.

A szertár melletti, korábban legénységi szállásnak használt épületrészben több bemutató is helyet kap. A bejárat előterében Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének életéről látható egy rövid összefoglalás. 

A földszinti nagyteremben az egri tűzoltóság történetét feldolgozó, a középkortól az önkormányzatiságig terjedö idöszakot ismertetö állandó kiállítás látható, korabeli metszetek, fotók, térképek, egyenruhák, sisakok, felszerelések és helyi emléktárgyak bemutatásával.

Az emeleti teremben negyedévente, félévente változó időszaki kiállításokat tartanak. A múzeum a közeljövöben a szakkönyvtár létesítését és az udvari szertárban a közelmúlt tűzoltó gépjárműfecskendöinek bemutatását tervezi.

Cím: 3300 Eger, Tűzoltó tér 5.
Telefonszám: 06-36-412-801
Nyitva tartás: minden nap 9:00-18:00