Gyűjtemények

A Katasztrófavédelem Központi Múzeumát 1955-ben az országos szakmúzeumi hálózat részeként alapították Tűzoltó Múzeum néven. Feladataként a tűzvédelem múltjának tárgyi és írásos emlékeinek gyűjtését, megőrzését, restaurálását, tudományos feldolgozását és bemutatását jelölték meg.

A múzeum gyűjteményét az 1954. évi IV. tvr. rendelet alapján elkezdett országos gyűjtés eredményezte, amelyet korábbi kiállítások anyagával egészítettek ki. A múzeumot a kőbányai tűzoltóság épületében helyezték el, közel 500 m² területű kiállítóteret biztosítva a tűzvédelem történetét az ókortól napjainkig bemutató állandó kiállítás számára. A gyűjtemény jellegét meghatározzák a tűzvédelem sajátosságai, így elsősorban egyéni- és csapatfelszerelések, tűzoltó- és tűzjelző készülékek, valamint történeti anyagok – egyenruhák, sisakok, érmek, testületi emléktárgyak – találhatók a tárlaton. A kiállítás megemlékezik a tűzoltó eszközök magyar és külföldi feltalálóiról, a tűzoltóság egykori vezetőiről, megalapítóiról. Különleges értéket képviselnek a barokk Szent Flórián-szobrok, a Feszty Árpád Kárvallottak című festménye, a 300 db-os sisakgyűjtemény, a 3000 db-os tűzoltó éremgyűjtemény, az aquincumi víziorgona megszólaltatható rekonstrukciója. Technikatörténeti érdekességek a gólyanyakú- a kocsi- és a gőzfecskendők. A kiállításban csak részben bemutatható nagy jelentőségű tűzoltó járműparkban az 1914-ben használatba vett Austro Daimler Magirus gépezetes tolólétrától az 1923-as Rába fecskendőn keresztül a Csepel gépjárműfecskendőkig több mint húsz muzeális szer található.

A múzeum tematikus gyűjteményi anyaga a vidéki kiállítóhelyeken található. Bonyhádon a Tűzre, vízre vigyázzatok című, a középkori céhes tűzoltást megismertető tárlat tekinthető meg, a vörsi múzeum a XIX. század végén létrejött önkéntes testületeket mutatja be Tűzvédelem a századfordulón címmel, míg Egerben a városi tűzoltóságok története látható. Az egységes katasztrófavédelem létrejöttével a múzeum tárgyköre kibővült a katasztrófavédelem tárgyi és dokumentációs emlékeinek gondozásával, ennek első lépéseként a polgári védelmi archívum illeszkedett be a gyűjteménybe.