Szolnok - Polgári Védelmi kiállítás

Ünnepi közgyűlésén mutatta be a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség a "Légoltalomtól a katasztrófavédelemig" című állandó kiállítását Szolnokon. A szövetség ezzel a megújult kiállítással ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját.

"Légoltalomtól a katasztrófavédelemig" 
 
KatasztrófavédelemKülönleges kincsekkel berendezett kiállítást hívott életre Szolnokon a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség. Az országos hírű „Légoltalomtól a Katasztrófavédelemig” című állandó tárlat október végétől látogatható. A kiállításon számos érdemjel, karjelzés, hajdani dokumentum, gázszűrővel ellátott csecsemő-hordtáska, baba gázmaszk vagy korabeli oktatóanyag, egyenruhás, védőruhás bábu, és sok egyéb kortörténeti relikvia is megtalálható. 
A több évtizedes múltra visszatekintő, még a háború előtt született légoltalmi szolgálat, majd az örökébe lépő Polgári Védelem relikviáit stílusosan egy, a hidegháború korából származó, az ötvenes években épült, jól megőrzött bunkerben tekinthetik meg az érdeklődők. A jelenleg is a MÁV tulajdonában levő létesítmény betontömbje a szolnoki pályaudvar mellett áll, és a bázis üzemképes, eredeti eszközei mellett zegzugos labirintusát ma már a szövetség tagjai által összegyűjtött emlékek, műszerek, védőeszközök, korabeli plakátok, makettek, térképek töltik meg. Az igazi óvóhelyen kialakítottak egy elsősorban gyermekek számára készült foglalkoztató helyiséget is, ahol szakszerű útmutatás mellett dolgozhatják fel a látottakat az érdeklődők. Az új kiállítóhelyen immár remélhetőleg végleges helyükre kerültek egy sosemvolt háború emlékei.
 
A Kovács Antal, nyugállományú polgári védelmi alezredes által szervezett kiállítás előzetes bejelentkezés után látogatható. 

Telefonos egyeztetés: 20- 2648463  S. Tóth Anikó tű. zászlós, megyei katasztrófavédelmi szóvivő

A gyűjtemény megtekinthető a MÁV Óvóhelyen. A MÁV Csomóponti Művelődési Központ mellett.