Brandspuitenboek

2020. október 21. 09:22

A modern kori tűzoltásról írt egyik legelső és legfontosabb szakkönyv Jan van der Heyden holland művész, mérnök és feltaláló korszakalkotó találmányáról, a nyomótömlős fecskendőről 1690-ben kiadott albuma.

Katasztrófavédelem

Jan van der Heyden (1637-1712) holland alkotó élete Amszterdamhoz kapcsolódott. Művészi elismerését csendéletei és a városról készült látképei alapozták meg. Képzőművészeti tehetsége kiváló technikai érzékkel párosult, a festészet mellett új eszközök tervezése, mérnöki munka okozta számára a legnagyobb örömet. Amszterdami lakosként többször szemtanúja volt lakóhelyét pusztító tűzvésznek. Ennek hatására, Nicoleas nevű testvérével hozzáláttak a tűzoltófecskendő korszerűsítéséhez, egy hatékony, pumpás eszköz megépítéséhez.

Katasztrófavédelem

A korszakban használt gólyanyakú fecskendő hátránya az alacsony nyomás miatti csekély hatékonyság volt. A Heyden testvérek a gólyanyak helyett „hollandi” csavarokkal ellátott nyomótömlőt és sugárcsövet alkalmaztak. A tömlővel a sugárvezető könnyebben változtathatta helyét, ajtón, ablakon lépcsőn át behatolhatott az égő épületbe és a tüzet közelről hatásosabban olthatta. Az új készüléket 1672. március 25-én, majd 1673. január 12-én gyakorlatban is kipróbálhatták.

Van der Heyden találmánya megismertetése és elterjesztése érdekében Jan nevű fiával közösen könyvet adott ki. A művész rézmetszeteivel gazdagon illusztrált mű először 1690-ben jelent meg Az újonnan feltalált és szabadalmaztatott tömlős tűzoltó fecskendő leírása (Beschryving der nieuwlijks uitgevonden en geoctrojeerde slang-brand-spuiten, en haare wyze van brand-blussen, tegenwoordig binnen Amsterdam in gebruik zijnde, röviden: Brandspuitenboek) címmel.

Katasztrófavédelem

Az albumban az 1651 utáni amszterdami tűzesetek részletes elemzésével mutatta be az új eszköz előnyeit, párhuzamot vonva az új találmány és a régi típusú fecskendők között. Az 1735-ös kiadásban már megjelenik a szívótömlő ábrázolása is, amely újabb fontos újítás volt a fecskendőn: az oltóvizet tartalmazó tartályt vödörlánc helyett szívótömlő segítségével töltötték meg a csatornákból.

Katasztrófavédelem

A tűzoltást és annak technikai hátterét bemutató egyik legfontosabb alkotás mindkét kiadása dr. Erdély Ernő (1881-1944) győri tűzoltóparancsnok, neves szakíró hagyatékából került múzeumunk tulajdonába.