Éjszaka a múzeumban...

2024. június 28. 09:03

2024. június 22-én sikeresen lezajlott a Múzeumok Éjszakája intézményünkben. Rövid összefoglalónk itt olvasható.

Éjszaka a múzeumban… 

Amikor a kiállítás életre kel

 

Szombaton került megrendezésre a múzeumi élet egyik fő eseménye, a Múzeumok Éjszakája. Intézményünk idén is részt vett a programon. Hónapokig tartó előkészületek után, délután 5 órakor végre kinyíltak a kapuk és a Katasztrófavédelem Központi Zenekara előadásával kezdetét vette a rendezvény.

Látogatóinkat kül- és beltéri programokkal egyaránt vártuk. A nagy melegben a vizezés kimondottan jól esett mindenkinek. A kicsik a habozásban és a tűzoltásban lelték nagy örömüket a játékok és a kézműveskedés mellett. A nagyobbak örömmel próbálták ki a fecskendő szimulátort és a különleges élményt ígérő füstsátrat. Az állandó programok mellett mentőkutyás bemutató, hagyományőrző bemutatók, tárlatvezetések színesítették az estét.

A megfáradt látogatók az olvasósarokban, illetve az időszaki kiállítások megtekintése közben pihentek. Az egy nappal korábban megnyitott művészeti kiállítás lenyűgözte és alkotásra inspirálta az érdeklődőket. A kiállított tűzoltókészülékek között számos különlegességet láthattak a látogatók. Az előtérben felállított kamara kiállítás a tűzoltók eszköztárával ismertette meg az érdeklődőket. A legbátrabbak kipróbálhatták a debreceni diáktűzoltók nagybotját, a gerundiumot. Külön örömünkre szolgál, hogy több gerundium oklevelet is kiállíthattunk az est folyamán. 

Felnőtt látogatóink örömmel töltötték ki a múzeumi kvízeket, melyekkel észrevétlenül bővítették tovább tudásukat. A füstsátor mellett a polgári védelem különleges és kissé titokzatos eszköztárába nyertek betekintést az érdeklődők. 

A nagy meleg ellenére, több százan választották estéjük egyik állomási helyszínéül múzeumunkat. Bízunk benne, hogy mindenki sok-sok élménnyel távozott és a 2025-ös Múzeumok Éjszakáján ismét ellátogat hozzánk. 

Mi most picit kifújjuk magunkat, de fejben már tervezgetjük a következő MuzÉjt. Ígérjük, legalább ilyen jó lesz, mint amilyen az idei volt!

 

Külön köszönet a közreműködésért, segítségért, támogatásért:

Országos Tűzmegelőzési Bizottság

Katasztrófavédelem Központi Zenekara

Katasztrófavédelmi Kutatóintézet

Mentőkutyás Szolgálat

X. Kerületi Tűzoltóság

BM HEROS Zrt.

Dr. Sztanek Endre Alapítvány

XIII. Kerületi Hagyományőrző Önkéntes Tűzoltó és Sport Egyesület 

Kovács Sándor

Hózer Benjámin