Füsti, Kormi és a Tűzkalózok Múzeuma 8. rész

2024. április 24. 13:24

A „harang-sziréna” után Jack bácsi egy légvédelmi szirénát is megszólaltatott. Ez is nagyon hangos volt. Szinte félelmetesen morgott a terem falai között.

Morgató-próba

 

A „harang-sziréna” után Jack bácsi egy légvédelmi szirénát is megszólaltatott. Ez is nagyon hangos volt. Szinte félelmetesen morgott a terem falai között.

  • Ezeket is a fecskendőkön használták? – érdeklődött Füsti.
  • Nem, ez egy légvédelmi sziréna. Itt, a X. rókakerületben a gyárakon még mindig vannak ilyen szirénák, amit havonta egyszer ki is próbálnak. Ezt a próbát úgy hívják, hogy morgató-próba. Régen, amikor kitört a háború, és a technika fejlődésével már nem csak a földön harcoltak a rókák, hanem a repülőket is elkezdték harcászati célra felhasználni, bombákat dobtak le róluk földi célpontokra, valahogy jelezni kellett a rókáknak, hogy veszély közeleg és bújjanak el az óvóhelyekre. Erre, a levegőből érkező veszély jelzésére használták ezeket a légvédelmi szirénákat.
  • De hová lehetett elbújni? – kérdezte Kormi.
  • Óvóhelyeket a pincékben alakítottak ki, ezek voltak a legbiztonságosabb helyek, ahová a bombázások elől el lehetett bújni – válaszolta Jack bácsi.
  • Vajon mindegyik bomba felrobbant, amit ledobtak? – gondolkodott hangosan Kormi.
  • Jó gondolat. – kapott rajta Jack bácsi – Még a mai napig is lehet olyan bombákat találni, amit a II. világháborúban dobtak le, de nem robbantak fel. Ezeket idővel a föld magába rejtette, befújta homokkal a szél, benőtte a fű, belesüllyedt a mocsárba, majd később, általában a róka terjeszkedésével, mezőgazdasági munkák vagy építkezések során kerültek és kerülnek elő. Tilos hozzányúlni! Ki kell hívni a tűzszerészeket, akik hatástalanítják, majd biztonságos helyre szállítják. A tűzszerészek a katonaság különleges alakulatai, akik erre a feladatra vannak kiképezve. Régen nem voltak tűzszerészek, a tűzoltók feladata volt a fel nem robbant bombák elszállítása és hatástalanítása is.
  • Jack bácsi, ezek már olyanok, mint a mai gépjárműfecskendők! – mutatott Füsti két szép piros tűzoltóautóra az egyik tárlóban.
  • Nagyon jól látod Füsti – felelt Jack bácsi. – Az idő nem áll meg, és a technika fejlődése sem. Mindig akadnak újítók, akik egyre modernebb és a célnak megfelelőbb eszközöket, gépjárműveket találnak fel és fejlesztenek ki. Ezek már valóban nagyon hasonlítanak a mai gépjárműfecskendőkre. A IV. rókakerületben van egy tűzoltó skanzen, ahol ennek a makettnek is megtalálhatjátok az igazi mását, sőt még fel is ülhettek rá!
  • Elmegyünk Kormi? – nézett csillogó szemekkel barátjára Füsti.
  • Naná! Hazaérünk, meg is kérem anyut, hogy vigyen el minket – felelt Kormi.
  • Na, de mielőtt nagyon elszaladnátok, mutatok nektek még valami érdekeset – szólt Jack bácsi a fiúkhoz. - Az előbb említettem, hogy a katonaságnak vannak különleges alakulatai.
  • A tűzszerészek – szólt közbe Füsti.
  • Igen, a tűzszerészek – helyeselt Jack bácsi. – De nem csak a katonáknak, a tűzoltóknak is vannak különleges alakulatai: búvárszolgálat, kutyás keresőszolgálat, a HUNOR, amelynek tagjai nagyobb katasztrófák esetén akár nemzetközi segítségnyújtásra is képesek, és van egy tűzoltó hajónk is a Tűz-tengeren, ami a tűzoltók védőszentjéről kapta a nevét. Emlékeztek még rá, hogy is hívják a tűzoltók védőszentjét?
  • Szent Flórián – vágta rá a helyes választ Kormi.

Kormi és Füsti még megnéztek egy kis-filmet a tűzoltók munkájáról, megtudták Jack bácsitól, hogy a tűzoltók nem csak tűzeseteknél segítenek. Őket hívják ki műszaki mentésekhez, amikor összeütközik két autó, felborul egy kamion vagy kisiklik egy vonat, de a tűzoltók segítenek különböző katasztrófáknál, árvíznél, földrengésnél, nagyobb viharok idején is. Kicsit elcsodálkoztak, amikor kiderült, hogy a kéményseprők is a katasztrófavédelemhez tartoznak, de amikor Jack bácsi elmagyarázta nekik, hogy a kémény tisztasága milyen fontos, hiszen a kéménybe lerakódott korom tüzet okozhat, ha pedig az eldugult kémény nem tud rendesen szellőzni, akkor a lakásba visszaszálló füst füstmérgezést tud okozni, akkor már mindent értettek. 

A múzeum minden terme csupa kaland volt, de a legjobban a játszószoba tetszett a fiúknak, elvégre mégis csak kis-rókák voltak még. Felpróbáltak játék tűzoltósisakot, kis-rókákra szabott tűzoltó védőkabátot, játszottak a sarokba kiállított tűzcsapra szerelt tömlővel és sugárcsővel, képzeletben a világ összes tüzét megfékezték, és még a tűzszerész próbát is kiállták.

A két kis-róka, amikor hazatért, hozzá is látott a tűzoltóállomás befejezéséhez. Már mindent tudtak, mindent értettek, mégis nagyon örültek, amikor másnap az óvó néni azzal fogadta őket, hogy jövő héten Tűzkalóz Múzeum látogatásra mennek. Jack bácsi tűzkalóz bingóval várta a gyerekeket, így nemcsak okosabbak lettek, de még játszottak is egy jót. Füsti és Kormi egy csapatban voltak és sok kérdésre tudták a választ, hiszen jól kiképzett kis tűzkalózok voltak, akik már behajózták a múzeum összes termét Jack bácsival. 

Tessék? Hogy kedvet kaptál te is a múzeumlátogatáshoz? Akkor van egy jó hírem! Tűzkalózok és Jack bácsi ugyan csak a mesében léteznek, de a Tűzoltó Múzeum és a Tűzoltó Skanzen kapuja nyitva áll előtted is. Sőt, itt a Tűzoltó Múzeumban még a tűzkalóz bingót is kipróbálhatod! Ehhez nem kell mást tenned, minthogy az óvó nénivel, tanító nénivel, vagy szüleiddel útra kelsz és ellátogatsz hozzánk. Címünk:

 

Katasztrófavédelem Központi Múzeuma (Tűzoltó Múzeum)

X. kerület Budapest, Martinovics tér 12.

Csoport bejelentése: ghmbygbzhmrhz@xngirq.tbi.uh

 

Újpesti Tűzoltó Skanzen

IV. kerület Budapest, Szent László tér 1.

Csoport bejelentése: ghmbygbfxnamra@tznvy.pbz

Jarabin Kinga