Füsti, Kormi és a Tűzkalózok Múzeuma 6. rész

2024. április 24. 13:18

A teremben nagyon érdekes eszközök voltak. Az egyik tárlóban több maszk is volt. A róka ezeket nézve inkább gondolt arra, hogy ez itt a Holdra szállás filmes kelléktára, mint arra, hogy ezeket valaha tényleg felvették a tűzoltók.

Szépre száll a füst

 

  • Hallottátok már azt a vicces mondást, hogy szépre száll a füst…? – kérdezte Jack bácsi a fiúkat útban a múzeum következő kiállítóhelyiségéhez.
  • Bolond, aki állja! – vágták rá nevetve a fiúk.

A teremben nagyon érdekes eszközök voltak. Az egyik tárlóban több maszk is volt. A róka ezeket nézve inkább gondolt arra, hogy ez itt a Holdra szállás filmes kelléktára, mint arra, hogy ezeket valaha tényleg felvették a tűzoltók. Már csak azért is, mert egyik-másik igen viccesen festethetett a rókán.

A tűz füsttel jár. Mit gondoltok melyik a veszélyesebb? A tűz vagy a füst? – kérdezte Jack bácsi.

  • A tűz, mert ha megéget, az nagyon fájdalmas – felelt Füsti.
  • A füst, mert az mérgező – válaszolt Kormi.
  • Most Korminak kell, hogy igazat adjak – folytatta Jack bácsi. – A tűz mellékterméke a füst, ami forró és mérgező. Belélegezve füstmérgezést és nagyon gyorsan fulladást tud okozni. A füst könnyebb, mint a levegő, így felfelé száll. Égő épületből ezért a füst alatt, négykézláb kúszva kell kimenekülni. Arcunkat el kell takarni egy vizes ronggyal, vagy egy ruhadarabbal. Ha nem tudunk kimenekülni, akkor zajt kell csapni, hogy könnyebben megtaláljanak minket a tűzoltók. Tilos elbújni és tilos kiugrani a magas épületből!
  • A tűzoltók hogyan védekeznek a füst ellen? Őket nem zavarja? – kérdezte Kormi.
  • Jogos a kérdés – fordult Kormi felé Jack bácsi. – Gyertek csak ide! – hívta oda a maszkokkal teli vitrinhez Jack bácsi a fiúkat - Ezek a furcsa eszközök mind-mind a légzés védelmét szolgálták. Kezdetben egy vizes szivacsot tettek a tűzoltók az arcuk elé, de fél kézzel elég nehéz volt tüzet oltani, és a vizes szivacs nem is bizonyult túl hatékonynak. Kőszeghi-Mártony Károly találta fel a sűrített levegős életmentő, azaz a légző készüléket. A tűzoltók ma is ennek a továbbfejlesztett változatát használják.

Volt itt még létra, egy régi tűzjelző-állomás, egy földalatti tűzcsap és egy félbevágott (csak így fért be a terembe) gőzfecskendő, aminek az volt az érdekessége, hogy már a torony tetejéig is fel lehetett vele juttatni a vizet. 

Kormi és Füsti időutazása olyan volt, mint egy valóra vált álom. Szinte látták maguk előtt a régi korokat, rókákat, ahogy a feltalálók ülnek a szobáikban és nagy palatáblákra krétával rajzolják fel a gondolataikat. De az idő itt még nem állt meg, ahogy a technika fejlődése sem.

Jarabin Kinga