Füsti, Kormi és a Tűzkalózok Múzeuma 2. rész

2024. április 24. 12:57

A múzeumról általában minden kis-rókának az jut az eszébe, hogy az egy unalmas hely, mert ott csöndben kell lenni. Nem mondom, hogy Kicsi Jack múzeumában nem voltak szabályok, de ha valaki jól figyelt, akkor itt bizony csoda kincsekre lelhetett.

Füsti és Kormi múzeumba megy

 

A múzeumról általában minden kis-rókának az jut az eszébe, hogy az egy unalmas hely, mert ott nem lehet hozzányúlni semmihez, csöndben kell lenni és még szaladgálni is szigorúan tilos!

Na, nem mondom, hogy Kicsi Jack múzeumában nem voltak szabályok, ott is nagyon kellett vigyázni a tárlókban lévő üvegekre, be ne törjenek, mert azok a nagy és hatalmas üvegtáblák, ha eltörnek, könnyen balesetet tudnak okozni és a vérző mancsocskáknak senki sem örülne, de ha valaki jól figyelt és nyitva tartotta nemcsak a száját, hanem a szemét és a fülét is, akkor bizony csoda kincsekre lelhetett.

Múzeumok már nagyon régóta léteznek. Ez a szó, hogy múzeum a görög múzsa szóból ered, és valamikor a múzsák templomait nevezték így. A múzsák a művészetek istennői voltak, ők adtak ihletet, ötletet az alkotóművészeknek. Később a múzeumok a tudományoknak, művészeteknek szentelt helyek lettek. Ma a múzeum egy tudományosan rendszerezett gyűjtemény. Nem ám csak úgy szanaszét vannak hagyva a tárgyak, vagy csak úgy találomra lettek felrakva a polcra a könyvek. Komoly és átgondolt munka előzi meg a rendrakást a múzeumban. Időrendben, először mindig a legrégebbi, aztán az újabb és végül a már egészen mai, modern dolgok kerülnek kiállításra. 

A múzeum egy nagyon fontos intézmény, és nemcsak azért, mert itt megőrzik a régi szép tárgyakat és emlékeket, hanem azért is, mert játszva nagyon sokat lehet tanulni. Az, aki betér egy múzeumba nem csak okosabb lesz, de sok ötletet is kaphat. A felnőtt rókák a munkájukhoz, az ifjabbak a tanulmányaikhoz, a legkisebbek pedig a játékukhoz. Így járt Füsti is, a kis tűzróka, aki barátjával, Kormival egy tűzoltóállomás építésébe kezdett. Rakták a kockákat ide, rakták oda, de sehogy sem sikerült olyan épületet, olyan autót építeniük, amibe minden tűzoltójuk befért volna, vagy amivel minden káresetet fel tudtak volna számolni. Valami mindig hiányzott. Felkerekedtek hát és elmentek Kicsi Jack Tűzkalóz Múzeumába, hogy megszerezzék a tűzoltók minden tudását, bundájuk fényesen ragyogjon, na és persze, hogy végre be tudják fejezni a játékukat.

 

  • Füsti, Kormi, mi járatban? – kérdezte Jack a múzeumba belépő kis-rókákat.
  • Jó napot, Jack bácsi! – köszönt hangosan Füsti és Kormi – Segítségre lenne szükségünk. Elkezdtünk építeni egy tűzoltó állomást, de valahogy nem az igazi. Mesélnél nekünk a tűzoltóság történetéről?
  • Ezer örömmel! Egy igazi időutazásra hívlak titeket, úgyhogy ne is késlekedjünk, induljunk máris!

 

Rögtön a múzeum elején, egy hosszú folyosó egyik oldalán fából készült, nagyon régi fecskendők sorakoztak, a másik oldalon, a falon gipszből készült fejszobrok a tűzoltóság nagyjairól. Jack bácsi meg is említette a fiúknak gróf Széchenyi Ödönt, Kőszeghi-Mártony Károlyt, és Szilvay Kornélt, hogy velük még fognak a múzeumban találkozni és az ő nevüket meg kell jegyezni, mert a tűzoltás szempontjából nagy jelentőséggel bírt a munkásságuk. Füsti és Kormi tekintetét azonban a folyosó végén lévő nagy repülőgép turbina vonzotta.

 

  • Jack bácsi, ez úgy néz ki, mint egy űrhajó! És a fotón a rókák is olyan ruhában vannak, mintha szkafander lenne rajtuk.
  • Az speciális, tűzmegközelítő védőruha. Nagy, például kőolaj- vagy gázkutak tüzének oltásánál használják, ahol sokkal nagyobb hőnek, és sokkal több ideig vannak kitéve a hőhatásnak a tűzoltók, mint mondjuk egy lakástűznél. Ezt az átalakított repülőgép turbinát is ilyen nagy tüzeknél használják. Ez egy turboreaktív oltógép, ami a víz speciális felhasználására, vízköd előállítására szolgál. A hajtóműből kilépő gáz a sugárcsöveken keresztül hozzáadott vizet elporlasztja, vízködöt hoz létre. A vízköd hűtőhatása jobb, mint a sima vízé, így az oltóhatása is magasabb.

 

Füsti és Kormi szája tátva maradt a csodálkozástól. Hallottak már Jack bácsi ükapjáról, hogy mekkora kalóz volt és micsoda kincseket szerzett a Tűz-tengeri csatákban, de álmukban sem gondolták volna, hogy ilyen csodát fognak látni a múzeumban. 

Jarabin Kinga