Zsuzsi a tűzoltólány és Vadóc a méhecske kalandjai (2. rész)

2024. április 09. 14:51

A tűzoltók munkája sokszor nehéz, szomorú dolgokat látnak. Ilyenkor leginkább egymással osztják meg az érzéseiket, vagy épp csak csendben hordozzák tovább magukban. De ha lenne egy kis kert a rovarhotel mellé...

Kertészkedni jó!

Még hűvös szelek fújtak, de a tavasz illatát már érezni lehetett a levegőben. A nappalok hosszabbak voltak, és az ég kékje is egyre többször mutatta meg magát. A korai gyümölcsfák ágain rügyek fakadtak, és megjelentek az első kis virágkereső rovarok is az apró levelek körül. Zsuzsi jókedvűen indult munkába. Arra gondolt, milyen jó lenne a tűzoltókat is bevonni a méhecskeprojektbe. 

A tűzoltók munkája sokszor nehéz, szomorú dolgokat látnak egy-egy tűzesetnél vagy balesetnél, és sajnos előfordul, hogy bármennyire is igyekeznek, olyan súlyosak a sérülések, akkora lángokkal ég a tűz, hogy már nem tudják megmenteni a bajba jutottak életét. Ilyenkor leginkább egymással osztják meg az érzéseiket, vagy épp csak csendben hordozzák tovább magukban a történteket. De ha lenne egy kis kert a rovarhotel mellé, amit szabadidejükben a tűzoltók rendezgethetnek, az biztosan sokat segítene nekik, elvégre a kertészkedésnek számos jótékony hatása van – fűzte tovább a gondolatait Zsuzsi.

Elsőnek vegyük a természet közelségét, a föld érintését, ami nyugtató hatású. A kertészkedéssel járó testmozgás jótékony hatással van a szívre és az érrendszerre. Számos kutatás bizonyította, hogy a kertészkedés egy nehéz élethelyzetben reményt ad azáltal, hogy részesei lehetünk az élet növekedésének saját kis kertünkben. Fontos szerepe van a kertészkedésnek a betegségekből való felgyógyulásban is. Épp ezért hoztak létre a haladóbb gondolkodású klinikákon rehabilitációs kerteket. Remek stresszoldó. Fél óra kertészkedés hatásosabb feszültségoldónak bizonyult, mint fél óra olvasás. Egy rossz élmény után a jókedvünk is hamarabb helyreáll a növényekkel való foglalatoskodást követően.

A kertészkedés segít abban is, hogy ne maradjunk célok nélkül. A kertet meg kell tervezni, gondozni kell, sok-sok olyan apró elhatározást igényel, amit jó előre ki kell gondolni. Azzal, hogy a mi kertünkben mi vagyunk a főnökök, nő az önbizalmunk is, és annak az érzése, hogy a dolgokra igenis van ráhatásunk. De épp így segít megtanulni és feldolgozni azt is, hogy vannak olyan váratlan helyzetek, amikre nincs ráhatásunk és muszáj elfogadnunk. A kert esetében ilyen lehet egy váratlan fagy, vagy egy aszályos, száraz időszak.

A kertészkedés gondoskodásra tanít. Túl kell lépni a saját nyűgjeinken, mert ha nem tesszük, akkor kárba vész a munkánk. A növények pedig meghálálják a törődést. 

Az agyban a növényekkel való foglalkozás során olyan hormonok szabadulnak fel, mint a dopamin és a szerotonin, melyek csökkentik a szorongás érzését, javítják a hangulatot, hozzájárulnak a boldogságérzethez és amellett, hogy egyfajta meditatív lelkiállapotba kerülhetünk közben, segít a jelenben maradni. Kertészkedni ugyanis csak itt és most lehet. 

Mindehhez pedig nem kell sok hektáros föld – gondolta Zsuzsi – a tűzoltóság körüli zöld területek pont megfelelnek a célnak, ráadásul nagyon jó közösségépítő hatása is lehet annak, hogy amikor a tűzoltók szolgálatban vannak, de épp nem kaptak riasztást, akkor szabadidejükben közösen tevékenykedjenek a kertben. Saját terápiás kertjük lehetne!

Mindemellett a tűzoltóság épp a város közepén van. A városban pedig nagyon fontos a zöld területek, és a méhlegelők kialakítása. Ezek a zöld területek, bármilyen aprók is, segítenek az esővíz kezelésében, jó hatással vannak a mikroklímára, felfogják a zajt, a port, számos városi környezetben élő lénynek nyújtanak természetes élőhelyet, és még a levegő minőségét is javítják.

Bécsben tudósok végeztek egy kutatást és kimutatták, hogy a városban élő méhfajok egy negyedének a városban létrehozott közösségi kertek adtak otthont. A méhek jelenléte a városokban nem csak azért nagyon fontos, mert beporzók, hanem azért is, mert más állatok, például madarak és békák táplálékai. Mondjuk, azért remélem, Vadócot és Vandát nem fogja felfalni senki – riadt meg Zsuzsi saját gondolatától, miközben megérkezett, belépett a tűzoltóság ajtaján, beült az irodai székbe, elővett egy papírt, egy ceruzát, néhány színest, és hozzá is látott a kert megtervezéséhez. 

Jarabin Kinga