Állatokkal kapcsolatos babonák, hiedelmek

2020. július 24. 12:44

Ha a kutya vonít, akkor biztosan tűz lesz? - legalábbis a népi hiedelem szerint. Az állatok viselkedését számos népszokás és babona hozza kapcsolatba a tűzzel...

Az állatok főként kedvelt babonateremtő alanyok voltak. A többihez hasonlóan ma már jót derülünk rajtuk, de ne feledjük, hosszú-hosszú időn keresztül tartották magukat a nép lelkében, hitében. Lássunk egy csokorra valót ezek közül is!

Viszonylag még a legártatlanabb babona volt, ha valakinek kotlós tyúkja, vagy tojáson ülő libája volt, az a világért ki ne adjon tüzet a házból sem szomszédnak, de senkinek, mert akkor a szárnyasai nem költenek jól. A legtöbb hiedelem azonban a tűz jövendő pusztítását jelezte. Így például, ha valamely ház fölött gólya repül el, ott nemsokára tűz lesz. Más hit szerint ez csak akkor következik be, ha a gólyák a templom tornya körül repkednek, vagy ha fehér gólya száll a házra. A bagolyról szintén azt tartották, hogy amelyik csűrre leszáll, az hamarosan le fog égni. Ha a tyúk kis tojást tojik, nem szabad felhasználni, mert kigyúl a ház. Ha a jérce kukorékol, tűz lesz, ezt megelőzendő a nyakát azonnal el kell vágni. Szerencsétlen kutyák szinte minden „tevékenységéhez” valamiféle babona tapadt. Az egész országban elterjedt hit szerint, hogyha vonít, akkor tűz várható. Abban nem volt viszont egységes álláspont, mi után következik be a tűz, ha felfelé, vagy ha lefelé állt az orra. De ha a farkát is behúzta, ne adj isten a háztetőt is megugatta, az szinte biztos előjele volt, hogy tűz emészti fel majd a portát. Ennek eshetőségét fokozta, ha a kutya farakásra, vagy háztetőre ment, de bajt jósolt, ha idegen kutya futott át valakinek az udvarán. 

Apró pozitívum, hogy a madarak védelmét is szolgálta néhány hiedelem. Például azt tartották, ha valaki megöl egy fecskét, annak leég a háza, vagy a halálát okozhatja. Rossz ómennek számított, ha valahova nem tértek vissza oda a fecskék tavasszal, ahonnan ősszel elmentek, mert annak a háza szinte bizonyosan lángok martalékává válik. A rókával való találkozás is tüzet jelentett, de ha valaki mókust kővel hajigált, vagy vadméhek raktak fészket háza falába, hasonlóra számíthatott. Veszélyt jelzett, ha a falun nyúl futott keresztül, vagy ha valaki kakasról, esetleg mókusról álmodott.

Katasztrófavédelem
Falusi disznótor