Polgári védelem történeti konferencia a KKM-ben

Legújabb állandó kiállításának szerdai megnyitóját követően a Dr. Pataky Iván történészről elnevezett történeti konferenciának adott otthont a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma 2013 október 10-én, csütörtökön.

A Katasztrófavédelem Tudományos Tanácsa és a Magyar Hadtudományi Társaság által szervezett konferencián az esemény narrátora, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ (KOK) általános igazgató-helyettese, Dr. Nagy Rudolf mk. tű. alezredes köszöntötte a résztvevőket, majd az oktatási központ igazgatója, Dr. Papp Antal tű. ezredes ünnepélyes megnyitóját követően oklevelet adott át a polgári védelem történetének kutatásában érdemeket szerzetteknek, valamint Dr. Pataky Iván özvegyének és lányának.

A konferencia első előadását Berki Imre, a múzeum igazgatója tartotta meg, amelyben a történész szemszögéből adott áttekintést a polgári védelem történetéről, egészen a kezdeti lépesektől. Ezután Schieber József, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség elnökhelyettese vette át a szót, aki színes előadásában a magyar légoltalom létrejöttéről és II. világháborús tevékenységéről beszélt, majd Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő a légoltalomtól a katasztrófavédelemig terjedő időszak polgári védelem feladatait és a szakterületet érintő kihívásokat ismertette.

A dandártábornok előadását követő rövid szünet után Sáfár Brigitta, a Magyar Vöröskereszt munkatársa ismertette a szervezete és a polgári védelem közti együttműködés történetét, majd Dr. Gáspár József nyá. pv. ezredes állt a pulpitus elé, hogy a Magyar Polgári Védelmi Szövetség feladatairól, lehetőségeiről, szerepéről és helyéről szóljon.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Műveletirányítási Főosztályának helyettes vezetője, Keresztesy Árpád a polgári védelem erőinek és eszközeinek fejlődését mutatta be, majd Harmati István, a tervezési és védelmi Igazgatási főosztály vezetője a klímaváltozások okozta környezeti változások fontosságára hívta fel a figyelmet.

A történeti konferencia zárásaként Berki Imre, a múzeum igazgatója az előző napon megnyitott állandó kiállítás megtekintésére invitálta a résztvevőket, akik nagy érdeklődéssel tekintették meg a légópince frissített gyűjteményét.