Nyitott szertárkapuk a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában, avagy gyereknap a Múzeumban

2024. május 29. 13:10

Az országos gyereknap keretén belül a tűzoltóságok nyitott szertárkapukkal várták a családokat. A X. kerületben a programot Iszlai Mariann tűzoltó alezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság humánszolgálat-vezetője, valamint Dr. Berki Imre a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma igazgatója nyitotta meg.

Az idei gyereknap különleges volt mind a tűzoltóság, mind a Múzeum szempontjából, ugyanis a háttérben, már egy hónapok óta zajló közös projekt kapott most, az online téren túl is nyilvánosságot. 

Mára a klímaváltozás és a biodiverzitás csökkenése különösen nagy problémává vált. Az időjárás szélsőségességét már saját bőrünkön tapasztaljuk, és egyre több helyről halljuk, hogy mekkora jelentőséggel bír az egyre fogyó népességet mutató beporzók védelme, mivel a száz leggyakoribb haszonnövény 70 százalékát rovarok vagy más állatok porozzák be. Az emberiség élelmének 30-35 százaléka az állati beporzás sikerességétől függ, ha viszont a növényi alapanyagok sokféleségére, az élelmiszerek minőségére gondolunk, akkor ez az arány jóval magasabb.

Az UNESCO 2015-ös, a témával kapcsolatos ajánlásának 3-as pontja kimondja, hogy a múzeumok és gyűjtemények partnerek a fenntartható fejlődés megőrzésében és védelmében, a tudás átadásában és az oktatásban. A múzeumoknak, mint véleményformáló és ismeretátadó intézményeknek fontos feladata a tájékoztatás és a figyelem felhívása függetlenül attól, hogy témájában a múzeum gyűjteménye érinti-e a környezeti változásokat. Az ENSZ által szintén 2015-ben kitűzött 17 fenntartható fejlődési cél közül a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma a következő öt területen vállalta fel a célok teljesítését: minőségi oktatás, felelős fogyasztás, fellépés az éghajlatváltozással szemben, szárazföldi ökoszisztémák védelme, partnerség a célok eléréséért, a köz- és magánszféra ösztönzése, illetve a civil társadalom szereplői között a hatékony partnerség elősegítése. Ennek első lépéseként találkozott a Katasztrófavédelem Központi Múzeum fenntarthatósági projektje a X. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság hasonló alapokon nyugvó céljával, mely a környezet védelme mellett – zöld sziget a város közepén – kiegészül egy mindfullness kert gondolatával, mely biztosítaná az itt dolgozó tűzoltók munkájából adódó stressz levezetésének lehetőségét. 

A Múzeum holnapján útnak indított Gyereksarok rovatban egy folytatásos mese segítségével mutatta be Jarabin Kinga múzeumpedagógus Pinkóczi-Fodor Zsuzsanna tűzoltó főhadnaggyal közös elképzelését és munkáját, valamint a két intézmény katasztrófavédelmi törekvéseit. Tájékoztató történetekkel hívják fel a figyelmet az éghajlatváltozással kapcsolatban, a beporzók védelme érdekében, az éghajlatváltozás okozta veszélyekre, teendőkre szélsőséges időjárás esetén, egyéni felelősségünkre. 

A mese és a valóság közti párhuzam, itt nem a véletlen műve. Gyakorlati tevékenységüket mutatja be, mintegy jó és követendő példaként, melynek első projektje a belső udvarban a madárkert elindítása volt, ahol egy madáritatót is kialakítottak. Az épület előtt egy rovarhotel került felállításra, mely köré rózsakertet terveznek, hogy ily módon is emléket tudjanak állítani gróf Széchényi Ödönnek, a tűzoltóság atyjának. 

A program 10 órakor kezdődött a Tűzoltó Zenekar fanfárjával, valamint a rovarhotel avatóval, melynek a gyerekek is aktív résztvevői lehettek. Dr. Berki Imre a Múzeum igazgatója ismertette az oda érkező családokkal a projekt, és a környezetvédelem fontosságát, majd a jelenlévő gyerekekkel közösen szórta körbe méhbarát virágmagokkal a rovarhotelt. 

A Katasztrófavédelem Központi Múzeuma és a X. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság a projekt keretén belül virágfelajánlásokat várt, és kapott, így nem maradt el a közös ültetés sem. 

A Múzeum idén először tárlatvezetéssel is megtekinthető volt ezen a napon. Délelőtt a kisebbeket kézműves foglalkozással, délután a kis tudósokat múzeumi tudáspróbával várták, a fizikai kihívásokat kedvelőket pedig egy igazi erőpróbával. Mindössze egy apuka volt legény a gáton, aki ki tudta emelni fél kézzel a debreceni diáktűzoltók nagybotját, a gerundiumot. Akinek nem sikerült, reméljük, hogy elkeseredés helyett inkább felveszi a kesztyűt, és némi edzést követően újra ellátogat majd a Múzeumba, hogy bizonyítsa rátermettségét. 

A Múzeum és a Tűzoltóság közös gyereknapi programján közel 500 látogató volt jelen. A gyerekek nem csak élményekkel, hanem történelmi és gyakorlati tudással gyarapodva térhettek haza, a szervezők pedig azzal a reménnyel, hogy ezen a napon nem csak a rovarhotel köré, hanem a gyerekek szívébe vetett magok is termő talajra találtak, és egyszer majd itt, a tűzoltóság vagy a múzeum keretein belül látják őket viszont, ahogy arra a megnyitóban Iszlai Mariann tűzoltó ezredes is utalt.