Katasztrófavédelmi gyűjtemények vezetői találkoztak

2023. november 17. 12:36

Szakmai konferencia keretében gyűltek össze a katasztrófavédelmi tematikájú múzeumok, gyűjtemények fenntartói

Egy szakmai konferencia keretében, hagyományteremtő célzattal gyűltek össze a katasztrófavédelmi tematikájú múzeumok, gyűjtemények fenntartói november 16-án Szolnokon, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Polgári Védelmi Szövetség szervezésében. A rendezvény abból a szempontból úttörőnek számított, hogy ez volt az első alkalom, ahol a katasztrófavédelem múltjával foglalkozó kiállítóhelyek kurátorai találkozhattak. A vármegyei polgári védelmi szövetség tagjain túl az eseményre a főváros mellett Szombathelyről, Ózdról, Kemecséről és Tényőből is érkeztek vendégek.

A résztvevőket Tatár Pál nyá. tű. ezredes, a szövetség elnöke, illetve Matuska Zoltán tű. ezredes, vármegyei katasztrófavédelmi igazgató köszöntötte, akik reményüket fejezték ki, hogy a most megfogalmazott együttműködési szándék minden gyűjtemény számára előnyökkel jár majd a közeljövőben. Ezt követően a rendezvény levezető elnöke, dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója mutatta be az intézményt, majd valamennyi meghívott bemutathatta azt a gyűjteményt, melyet gondoz.

A résztvevőknek lehetőségük nyílt bemutatni az általuk gondozott tárlatot, annak egyediségét; továbbá tapasztalatokat cserélhettek a működés, fenntartás könnyebbé tétele érdekében; és a szervezetek közötti együttműködés is szóba került. A konferenciát követően az érdeklődők ellátogattak a szövetség által működtetett kiállítótérbe.

Szolnoki konferencia

Fotó: JNSZ VMKI

Hír forrása: Jász-Nagykun-Szolnok VMKI