20 éve lett lángok martalékává a Budapest Sportcsarnok

2019. november 26. 14:45

1999. december 15-én lángba borult és a tűzoltók minden erőfeszítése ellenére három óra alatt kiégett a Budapest Sportcsarnok (BS).

A sportcsarnok biztonsági berendezése a tüzet 4 óra 59 perckor jelezte, ám csak a helyszínen, mert nem volt bekötve a tűzoltóságra. A tűzoltóságot a portás értesítette 5 óra 3 perc 40 másodperckor.  Az első riasztást az eredményjelző táblánál elhelyezett érzékelők adták le – ebben a magasságban a szakemberek szerint ez már jelentős és kiterjedt tüzet jelentett. Az intézményhez öt perc alatt 34 autóval 118 tűzoltó érkezett. Először hármas minősítést kapott a riasztás, azonban pillanatok alatt ötös kiemeltre, azaz a legmagasabb fokozatra módosították. Az egységek 34 vízsugárral láttak munkához. Alig fél órával később beszakadt és a küzdőtérre zuhant a csarnok tetőszerkezete. A tüzet 7 óra 40 perckor körülhatárolták, majd „lefeketítették”. A tűzoltóság tájékoztatóján elhangzott, hogy a BS pincéjében 1,2 tonnányi freongáz volt 400 kilogrammos tartályokban. A gáz hővel érintkezve mérgező anyagot termel, sikerült azonban meggátolni a veszélyhelyzet kialakulását.

A kár több milliárd forint volt. Az utólagos vizsgálatok azt bizonyították, hogy az intézmény tűzjelző- és riasztórendszerének működésében súlyos hiányosságok mutatkoztak. 

Magyarország legnagyobb fedett sportlétesítményét, a Budapest Sportcsarnokot 1982. február 12-én avatták fel, mely 12 500 néző befogadására volt alkalmas. „Élete” tizenhét éve alatt 13 világ- és 17 Európa-bajnokságot, s számos sportági gálát rendeztek itt.

Katasztrófavédelem