2021. október 05 - 08. között Balatonföldváron ülésezik a Nemzetközi Tűzoltó Szövetség

2021. október 08. 11:43

Tizenöt ország nyolcvannégy szakemberének részvételével a héten tartja meg idei ülését a CTIF (Nemzetközi Tűzoltó Szövetség) Történeti, Dokumentációs és Múzeumi Bizottsága Balatonföldváron, a Hotel Jogarban.

Október hatodikán a bizottság megtartotta szokásos ülését, majd délután az ünnepélyes megnyitón a történeti kutatásokkal foglalkozó munkacsoport elnöke, Ingo Valentini köszöntötte a résztvevőket.

A bizottság magyar képviselője, egyben alelnöke, dr. Berki Imre köszöntőjében elmondta, immár hagyomány, hogy amikor egy tagországban a tűzoltóság megalakulásának kerek évfordulóját ünneplik, a bizottság ülését is az adott tagországban tartják. A pandémia miatt azonban a bizottság csak egy éves késéssel ülhetett össze, így a magyar hivatásos tűzoltóság megalakulásának százötvenedik évfordulója alkalmából idén hazánkban tanácskoznak.

A bizottság nevében az elnök, Gerald Schimpf köszöntötte a résztvevőket. Az ünnepség további részében elismeréseket adtak át. A Katasztrófavédelem Központi Múzeuma elnyerte a CTIF Múzeumi minősítést, az erről szóló tanúsítványt az ünnepség keretében vehette át Berki Imre. A minősítésnek szigorú feltételrendszere van, arra előzetesen komoly pályázati dokumentációt nyújtott be a múzeum.

A rendezvényen részt vett Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott országos tűzoltósági főfelügyelője, Gulyásné dr. Gyurka Tímea tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője, az Országos Tűzoltó Szövetség képviseletében Heizler György nyugállományú tűzoltó ezredes, a Somogy Megyei Tűzoltószövetség elnöke és Tarlós István tűzoltó ezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese.

Csütörtökön a CTIF Történeti Munkacsoportjának Nemzetközi Tűzoltó-konferenciáján a mentőszervezetek együttműködéséről tanácskoztak, és napirendre került a magyar tűzoltóság története is. Pénteken a résztvevők a marcali tűzoltó laktanyát és a vörsi tűzoltó múzeumot tekintik meg, majd ellátogatnak a keszthelyi Festetics kastélyba is.

CTIF konferencia

További fotókért kattintson lent a Galériára!

Fotó: CTIF