Elhunyt Horváth Nándor – Nándi bácsi

2021. augusztus 25.

Horváth Nándor nyugállományú tűzoltó főtörzszászlós, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság Tűzoltási és Szolgálati Osztály volt fényképésze, 2021. július 24-én, életének 95. évében elhunyt – kaptuk a szomorú hírt. Gyászol a fővárosi tűzoltóság, és gyászol a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma is.

Nándi bácsi – mi csak így szólítottuk – egyike volt azoknak a szakmájuk iránt elkötelezett tűzoltóknak, akikhez múzeumunk bármikor fordulhat, fordulhatott szakmai segítségért. Bár már nem volt épp fiatal, energiája, szellemi frissessége nagyon is fiatalossá tette. Mi, a KKM mai munkatársai így ismertük meg őt: mindig szívesen jött és segített nekünk, ha a fővárosi tűzoltóság múltját bemutató valamely fotóról, vagy éppen munkája részleteiről kérdeztük. 

Nándi bácsi a múzeum Fotótárában
Nándi bácsi a múzeum Fotótárában
…és amikor lelkesen mesélt
…és amikor lelkesen mesélt

Horváth Nándor vonulós tűzoltóként kezdte pályafutását, majd évtizedeken keresztül bajtársai munkáját dokumentálta, mint a fővárosi tűzoltóság hivatásos fényképésze. Ott volt tűzeseteknél, műszaki mentéseknél, szakmai versenyeken, egyéb eseményeken. Az 1956-os forradalom napjaiban végig szolgálatban volt, és számtalan fotót készített – ezek túlnyomó részét az államvédelmi szervek ugyan lefoglalták, de a fővárosi tűzoltók munkájáról készített néhány felvétel mégis múzeumunk fotógyűjteményét gazdagítja.

Már aktív éveiben jó kapcsolatokat ápolt az 1957-ben megnyitott Tűzoltó Múzeummal, amelynek tevékenységét később, nyugdíjas korában is folyamatosan segítette. Számos kiállításhoz készített fotóanyagot, és végül a fővárosi tűzoltóság 1954-1980 közötti múltját dokumentáló értékes fotóhagyatékát is nálunk, a KKM-ben, akkori nevén a Tűzoltó Múzeumban helyezte el. 

Emlékét kegyelettel őrizzük.

Hivatalos nekrológja a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján olvasható.