Emléktábla felavatása Isztambulban

2020. október 21. 09:59

Gróf Széchenyi Ödön emléktáblájának felavatása az isztambuli Tűzoltó Múzeumban

2020. október 7-én, ünnepélyes körülmények között került sor a Magyar Tűzoltó Szövetség ajándékaként Gróf Széchenyi Ödön bronz emléktáblájának felavatására az isztambuli Tűzoltó Múzeumban, melyen Lakatos Veronika, Magyarország Isztambuli Főkonzulátusa első beosztott és Remzi Albayrak, az Isztambul Nagyvárosi Önkormányzat Tűzoltóságügyi Osztályvezetője mondott beszédet. 

A Főkonzulátus, a kulturális intézet és az isztambuli tűzoltóság tagjainak részvételével zajlott zártkörű eseményt megelőzően díszsorfal köszöntötte az érkező vendégeket, majd a múzeum Széchenyi Ödön emléksarkánál került sor a himnuszok meghallgatását követően az ünnepi beszédekre.  Lakatos Veronika első beosztott méltatta Gróf Széchenyi Ödön munkásságát, a modern tűzoltóság megalakítása ügyében Magyarországon és Törökországban kifejtett tevékenységét, melyet mindkét országban a mai napig nagy megbecsülés övez. Felolvasta Dobson Tibor dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökének levelét, melyben kifejezte sajnálatát azért, hogy a vírushelyzet miatt nem lehet személyesen is jelen az átadáson, de meleg szavakkal üdvözölte a török testvérszervezeteket és megemlékezett a Szövetség 150. évfordulójáról.

Remzi Albayrak osztályvezető szintén kiemelte Széchenyi törökországi tevékenységét, méltatta a két ország tűzoltóságának fejlesztése irányában tett erőfeszítéseit és hangsúlyozta, hogy a gróf Törökországot a második hazájának tekintette, melyet nem felejtenek el a törökök. 

Az ünnepi beszédeket követően került sor a bronz emléktábla leleplezésére, majd az eseményt rövid fogadás zárta. A megjelent vendégeknek Fodor Gábor igazgató röviden bemutatta a Tűzoltó Szövetség gondozásában megjelent török nyelvű füzetet, melyben Dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeum igazgatója és Fodor Gábor igazgató egy-egy írása olvasható Széchenyi magyarországi és törökországi tevékenységéről. A kiadványból több mint 100 db átadásra került a múzeum, a jelenlévő tűzoltók, illetve a legjelentősebb könyvtár, az Atatürk Könyvtár képviselőinek is. 

A Magyar Tűzoltó Szövetség megalakulásának 150. évfordulójára tervezett programsorozat részeként 2020. február 1-jén avatták fel Budapesten Szabó Tamás ötvös és Kovács Zoltán szobrászművész közös alkotását, melynek hasonmását küldték el a török testvérszervezetnek. Az idén márciusra tervezett hivatalos átadást a világjárvány miatt elhalasztották, és arra végül a török Tűzoltó Hét keretein belül került sor. Az emléktábla ezt követően a Tűzoltó Múzeum korábban is Széchenyinek szentelt emléksarkában lesz látható. 

Katasztrófavédelem