Hírek


Megemlékezés Szolnok bombázásának 75. évfordulója alkalmából
2019. június 07. 12:01
Szolnok, 2019. június 03.

A II. világháború harcaiban Budapest mellett Szolnok volt egyike azoknak a városoknak, melyek a legsúlyosabb légitámadásokat élték át.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség szervezésében került sor a MÁV állomás melletti légoltalmi óvóhely falán elhelyezett, Pogány Gábor Benő szobrászművész által elkészített emléktábla megkoszorúzására. A megemlékezést a szövetségesek bombázásaiban életét vesztett szolnoki áldozatok tiszteletére tartották.

A vendégek köszöntését követően Dr. Berki Imre a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának Igazgatója megemlékezésében a történész szemszögéből idézte fel a 75 évvel ezelőtti eseményeket.

„Teljesen újfajta légi offenzíva, volt a Frantic-hadművelet 1944 június 2. - szeptember 19. Célja a magyarországi ipari potenciál és főként a vasúthálózat teljes megsemmisítése 1944. június 2. a Magyarország elleni légitámadások legtöbb áldozatát követelő napja volt. A szövetséges angolszász légierő azon úgynevezett ingabombázásai közé sorolható, amelyeket a szovjet repülőterek igénybevételével hajtottak végre.” Kiemelte, hogy a támadások során több mint tízezer darab bomba hullott a vasútállomás, a Járműjavító, a szolnoki Tiszán átívelő vasúti híd, a szajoli pályaudvar, a katonai repülőtér és a város területére illetve annak környékére. A bombázások következtében Szolnokon több mint 2000 magyar és német katona, polgári személy vesztette életét. Az elszenvedett anyagi kár közel 100 millió pengő volt. Sok volt a gyermek áldozat, akiket szeretteik épp azért küldtek vidékre, mert itt tudták őket biztonságban. Az Ő emlékük előtt tisztelgés ez a megemlékezés.

Ezt követően Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere, Kondor Balázs, Forgalmi - Csomóponti Főnökségi vezető és Kratkovszki Norbert Állomásfőnök, Tatár Pál a Jász- Nagykun – Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke és Nagy Róbert tű. alezredest alelnök, valamint Dr. Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnoki Helikopter Bázis parancsnok-helyettese helyezték el a emlékezés koszorúit, a bombázás áldozatainak emléktáblájánál.

Végezetül az ünnepség résztvevői megtekintették a Jász- Nagykun – Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség „Légoltalomtól a Katasztrófavédelemig című” kiállítását.

Vissza