Hírek


Filmklub 2019. május 28.
2019. május 30. 12:50
A Magyar Barlangi Mentőszolgálat Előadó: Hegedűs Gyula

A sisak fény homályában

Szűk körben – a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ hallgatói nélkül – a múzeumi törzsközönségünk aktív részvételével, családias hangulatban ért véget nyár előtti utolsó Filmklubi programunk. Hegedűs Gyula – a Magyar Barlangi Mentőszolgálat munkatársa – érdekfeszítő előadásán keresztül ismerhettük meg a mentőszervezet közel hat évtizedes munkáját egészen az 1961-es megalakulásától kezdve. Megtudhattuk, hogy a szervezet elsődleges feladata a barlangokban, vagy egyéb nehezen megközelíthető helyeken bajba jutott, megsérült személyek számára segítség nyújtása, és biztonságos helyre szállítása. A szolgálat tagjai azonban speciális képzettségükből adódóan a Magyarországon előforduló extrém baleseti helyek megközelítésére, illetve a szélsőséges időjárási viszonyok leküzdésére is képesek. A tagság barlangászokból áll és önkéntes alapon végzik tevékenységüket, felvételük előtt expedíciókon, barlangász ügyességi versenyeken és tanfolyamokon bizonyították rátermettségüket és technikai tudásukat. Őket egészítik ki azok az orvosok, akik barlangász gyakorlatuk révén képesek a bajba jutott személyekhez eljutni.

A bemutatott látványos képsorokon keresztül ismerhettük meg, hogy milyen összetett és sokrétű feladata van a mentés ideje alatt a mentésvezetőnek, az akciócsoport vezetőjének, illetve a nemzetközi szervezetekkel kiépült és fenntartott kapcsolatrendszerüknek.

A mentés mellett kiemelt hangsúlyt kell fordítani a megelőzésre is. A tagok tapasztalatukat, szakmai tudásukat különböző hazai és nemzetközi gyakorlaton bővítik. Előadónk megtörtént eseteken keresztül mutatta be ezt a lenyűgöző, ugyanakkor kétségtelenül erőt próbáló, veszélyes világot. Felidézte azt a 2002-es esetet, amikor január 26-án Bódvarákó határában, a Rákóczi-barlangban eltűnt egy gyakorlott búvár. Szilágyi Zsolt öt napot töltött egy két méter széles, nagyjából másfél méter magas üregben étlen, szomjan, alvás és pihenés nélkül, mielőtt megtalálták és kiszabadították volna. Magán a feladaton túl egy sor egyéb körülménnyel is meg kellett küzdeni a mentésben résztvevőknek, így például a barlangon kívüli és belüli kommunikációs nehézségekkel, a folyamatos médiaérdeklődéssel, katasztrófaturistákkal. Hasonlóan nagy érdeklődés kísérte 2014 júniusában a németországi Riesending-barlang mélyében rekedt sérült barlangász 12 napig tartó mentési expedícióját bemutató részletes kisfilmet is.

Vissza