Hírek


Filmklub 2019. április 29.
2019. május 02. 12:22
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálata a Filmklub legújabb programjában

Víz alatti hőseink

Nincs az a nagy terem, ami ne telne meg lelkes hallgatókkal, akiknek soraiból nem hiányozhatnak hűséges törzsközönségünk arcai. Nagy volt az érdeklődés a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának munkáját bemutató legújabb múzeumi Filmklubunkon.

Marosvári Csaba tűzoltó alezredes úr először rövid történeti áttekintéssel mutatta be szervezetét a kezdetektől – napjainkig, majd ezt munkájuk részletes elemzése követte. Megragadott minden fajta szemléltetőeszközt ahhoz, hogy egy laikus számára minél közérthetőbben mutassa be ennek a különleges búváregységnek a rendkívül összetett feladatkörét.

Megtudhattuk, hogy minden olyan vízzel kapcsolatos eseményhez riasztják őket, az ország bármely pontjára, ahol vízben elmerült emberek, tárgyak, járművek felkutatása, megkeresése és azok kiemelése, illetve a kiemelésben való közreműködés szükséges. Némelyek nagyszerű hobbinak tekintik ezt a tevékenységet, ugyanakkor vannak, akiknek ez a hivatása. Hangsúlyozta a sport, ipari és tűzoltó búvárok merülésének teljesen eltérő tematikáját.

A felvillanó képsorain keresztül ismerhettük meg, hogyan történik a jégről mentés a jég állagától, a parttól való távolságtól, esetleg más tényezőtől függően, és milyen az, ha a Duna hatalmas sodrását elviselve, víz alá merült személyautót kell menteni. Betekintést nyerhettünk csőtörés utáni feladatról, arról hogyan kell időre és hiba nélkül összeállítani víz alatt a felszerelést és alkalomadtán milyen segítséget nyújt számukra a Szent Flórián tűzoltóhajó. Felhívta a figyelmet arra, hogy mindennapi munkájukhoz elengedhetetlen a fizikai edzettségük, állóképességük fenntartása, amit télen rendszeres uszodai, nyáron pedig tavi vagy folyami gyakorlással érnek el. A megjelenített csodálatos és olykor humoros felvételek megmutatják számunkra azt, hogy a búvárélet árnyoldalain kívül mennyi szépség rejlik ebben a szakmában.

Kiváló hangulatú előadásával sikerült teljes mértékben lenyűgöznie közönségét és a késő estébe nyúló, mondhatni baráti beszélgetésen is bebizonyosodott, a búvárszolgálat milyen fontos és nélkülözhetetlen egysége a katasztrófavédelemnek.

 

Vissza