Hírek


Filmklub 2019. március 26.
2019. március 29. 08:45
A HUNOR megalakulása, szervezeti felépítése és alkalmazásai az elmúlt években

Akinek lelkesedésénél- csak a szakmai elhivatottsága nagyobb

Kicsinek bizonyult a Filmklub új helyszíne a KOK-on, a hatalmas érdeklődésre tekintettel. Rengeteg látogatót vonzott Filmklubunk márciusi programja, melynek előadója Garaguly István tűzoltó őrnagy úr a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ vezető tanára, a HUNOR parancsnok-helyettese aki a Hivatásos Központi Katasztrófavédelmi Mentőszervezet megalakulását és szervezeti felépítését, elmúlt években végzett munkáját mutatta be.

A KOK hallgatókkal, polgári védelmi szakemberekkel megerősített múzeumi törzsközönség és számos más érdeklődő rendkívül színvonalas prezentációt láthatott és hallhatott a romok alatt rekedt áldozatok keresése, műszaki mentése, kiemelése és logisztikai ellátása, szükség szerinti elsősegélynyújtása és túlélési esélyeik biztosítása vonatkozásában.

Megtudhattuk, hogy a szervezet tagjai 2012-es megalakulása óta számos hazai és külföldi gyakorlaton vehettek részt, melyek nagy kihívást jelentettek számukra. Közülük is kiemelt figyelmet érdemelnek az ENSZ INSARAG minősítő gyakorlatai. Ezek során mindig a feladatok végrehajtásának tökéletesítésére törekedtek, ez természetesen a magyar csapat kiváló teljesítményét eredményezte, aminek következményeként a nemzetközi elismerés sem maradt el. Emellett a HUNOR, a BM OKF főigazgató engedélyével rendkívüli katasztrófa bekövetkeztekor bármikor bevethető.

Ezzel parancsnok-helyettes úr rá is tért azokra a kiemelt eseményekre, ahol az elmúlt években, élesben is bizonyíthatták szakmai felkészültségüket. A bemutatott fotók, filmek segítségével próbálta érzékeltetni gigászi küzdelmüket az itthoni 2013. júniusi dunai árhullám, illetve a 2014-es szerbiai árvíz során végzett áldozatos munkájukról. De próbára tette felkészültségüket 2013 márciusában a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyét sújtó viharok okozta károk felszámolása is. Kutató-mentő tudásukat pedig 2013 augusztusában a budapesti Tímár utcai robbanásnál bizonyíthatták a veszélyes omladékban történő személykeresés során.

A mindenre kiterjedő előadás után senkinek sem lehet kétsége afelől, hogy vész esetén a legjobb kezekben lehet.

Vissza