Hírek


Voralbergben mutatkozik be a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma
2019. március 01. 08:29
A gyűjtemény megtekinthető 2019. március 21 - április 13. között a Voralberger Museumsweltben

Voralbergben mutatkozik be a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma

 

Április tizenharmadikáig látogatható az a magyar kiállítás, amelyet február 21-én nyitottak meg ünnepélyes keretek között az ausztriai Frastanz városában. A Katasztrófavédelem Központi Múzeuma által a Vorarlberger Museumsweltben szervezett kiállítás a „Gróf Széchenyi Ödön, a magyar tűzoltás úttörője” címet viseli.

A kiállítás megnyitóján részt vett Hubert Vetter tartományi tűzoltóparancsnok, a Nemzetközi Tűzoltószövetség (CTIF) alelnöke, Manfred Morscher, a Vorarlberger Museumswelt elnöke, Feldkirchi tűzoltóparancsnoka, Peter Schmidt, a CTIF Tűzoltóságok és CTIF Történeti, Múzeumi és Dokumentációs Bizottság elnöke, Ingo Valentini, a Voralbergi Tűzoltómúzeum igazgatója, valamint dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma Igazgatója.
 
A megjelenteket Manfred Morscher köszöntötte, beszédében örömét fejezte ki, hogy fogadhatták ezt a színvonalas kiállítást. Berki Imre megnyitójában kiemelte, hogy Ausztriát és Magyarországot évszázados kötelék kapcsolja egybe. Ez a kapocs nemcsak a két ország történelmében létezik, hanem a két ország tűzoltói között is. Ezért mutatkozik be ezzel a kiállítással Voralbergben a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma. A tárlatnak külön aktualitást ad, hogy az idén ünnepeljük Gróf Széchenyi Ödön születésének 180. évfordulóját. Széchenyi valóban úttörő volt, hiszen nemcsak a magyar, hanem a török tűzoltóság megteremtése is a nevéhez fűződik. Az ő kalandos életébe enged bepillantást a kiállítás. Ingo Valentini egyebek mellett arról beszélt, hogy az izgalmas gyűjtemény február 21. és április 13. között tekinthető meg a Vorarlberger Museumsweltben. A megnyitót követően a résztvevők baráti beszélgetések keretében ismerkedtek egymás országainak tűzoltótörténelmével.


 

 

 

 

 

 

Vissza