Hírek


A januári Filmklub programja
2019. január 10. 12:51
A Magyar Királyi Honvédség és a közös hadsereg szerepe a korai légoltalom megteremtésében az I. világháború időszakában 2019. január 29-én 17.00 órakor a Filmklub programjában Előadó: dr. Zellei Gábor nyá. pv. ezredes

A Magyar Királyságot leginkább veszélyeztető olasz bombázóerőket igen nagy ütemben fejlesztették: 1914-ben még négy, 1918-ban már huszonnégy nehézbombázó századdal rendelkeztek. Az ellenséges bombázók száma mellett azok bombaterhe és hatótávolsága is folyamatosan nőtt. Látható volt, hogy előbb-utóbb jut megfelelő mennyiségű és kapacitású repülőgép a hazánk belső területein lévő célpontok támadására, a lakossági morál megtörésére. Ezért az úgynevezett „polgári légvédelem” kezdeti szakasza már az első világháború elején kialakult.

Dr. Zellei Gábor nyá. pv. ezredes a Nagy Háború centenáriuma kapcsán publikált kutatási eredmények alapján mutatja be, hogy melyek voltak azok az első légi háborús tapasztalatok, melyek segítették, és sürgették a két világháború között - az akkor már törvénnyel megalapozott - országos rendszer, a LÉGOLTALOM létrejöttét.

Programunkra minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Vissza