Hírek


Ecset és sugárcső
2018. június 18. 11:50
Tűzoltók festményeiből nyílt kiállítás 2018. június 15-én a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában

Ecset és sugárcső/ Tűzoltók festményeiből nyílt kiállítás

Nagy a kontraszt a két eszköz között, azonban két tűzoltó megmutatta, hogy nem lehetetlen őket elképzelni egymás mellett. Jambrik Rudolf tűzoltó ezredes és Nagy Tamás tűzoltó főhadnagy művész kollégáink által készített alkotások kiállításának megnyitóján jártunk, amelynek a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma ad otthont.

Az érdeklődőket Dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója köszöntötte, aki elmondta - öröm számára látni, hogy a tűzoltók nem csak tüzet oltanak, hanem képeket is tudnak alkotni. Az igazgató a megjelentek figyelmébe ajánlotta, hogy a kiállítást decemberig meg lehet tekinteni.

Az igazgatótól Dr. Borsos Mihály, az Art Szalon Társalgó Galéria művészeti vezetője vette át a szót, aki szakmai szemmel „élményfestészetnek” nevezte az alkotásokat, majd egy képet - egy korábbi tűzoltóparancsnok portréját - külön is méltatott.

A kiállítás megnyitását követően Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója tartott pohárköszöntőt. A tábornok elmondta, hogy először fordul elő vele pohárköszöntő alkalmával, hogy bajtársait „művész úrnak” szólíthatja. Az igazgató felidézte a társadalom tűzoltókról alkotott képét is – erős, kemény embereknek gondolják őket, akiknek nehéz helyzetekben kell helytállniuk. A tábornok szerint azonban kevesen feltételezik, hogy művészi tehetséggel rendelkező tűzoltók is vannak, ezért biztatta a festmények készítőit, hogy folytassák alkotó tevékenységüket.

Jambrik Rudolf tűzoltó ezredes és Nagy Tamás tűzoltó főhadnagy a pohárköszöntő után elmondták - megtiszteltetésnek tekintik, hogy kiállítást is rendeznek alkotásaikból. Művész kollégáink szerint nem sok olyan amatőr művész mondhatja el magáról, hogy kiállításig jut el, ezért is megtisztelő számukra az esemény.

A kiállítás decemberig megtekinthető a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában.

Forrás: FKI

Fotós: Dudás Tamás tű. zls/ FKI

 

 

Vissza