Hírek


Filmklub 2018. május 29.
2018. május 31. 11:08
A vegyi fegyver első tömeges bevetése a Nagy Háborúban

 

A Nagy Háború centenáriuma kapcsán tett időutazásunk végső állomásaként Dr. Zellei Gábor nyá. pv. ezredes úr olyan témát érintett, ami hallgatóságunk soraiban is kellő érdeklődésre tartott számot. Nagy örömünkre lelkes törzsközönségünk mellett olyan ismeretlen arcokat is láthattunk, amelyek remélhetőleg későbbi programjainkon is felbukkannak majd.

Előadónk elmondása alapján szinte minden nemzetközi szabályt megsértettek az I. Világháború folyamán. Miért emelkedett ki a vegyi fegyver bevetése ebből a dicstelen sorból? A kérdésre fokozatosan kaptuk meg a választ Ezredes úr logikusan felépített és az előző előadásaira mélyen épülő, átfogó bemutatójában.

Közben megismerhettük a „vegyi fegyver atyjának”, a német dr. Fritz Hábernek a nevét, óhatatlanul érintettük a laikus fülnek sokszor ismeretlen mérgező harcanyagok: klórgáz, foszgén, kénmustár neveit. Ebben a tartalmas másfél órában megtudhattuk, mik a vegyi fegyver célba juttató eszközei, vagy az ingerlő hatású vegyi anyagok.

A baráti beszélgetéssel záruló program végén sokakat érdekelt az egykori „Csernobili katasztrófa” és az ezzel összefüggő iparbiztonsági, polgári védelmi szakági feladatok.

Méltó befejezése volt ez a nyári szünet előtti utolsó rendezvényünknek. A szeptemberi Filmklub témája már körvonalazódik.

Köszönjük az érdeklődést, kellemes nyarat kívánunk Önöknek és tisztelettel várjuk mindnyájukat következő előadásunkra!

 

 

Vissza