Hírek


Áprilisi Filmklub
2018. április 26. 09:31
A nemzetközi hadijog története és szerepe a Nagy Háborúban

Ez a téma sokaknak kicsit száraznak, nem túl figyelemfelkeltőnek tűnhet, pedig ha kicsit is a cím mögé látunk, elkezdünk azzal komolyan foglalkozni, rájöhetünk arra, hogy a háborúk talán leglényegesebb, legsarkalatosabb tárgykörét boncolgathatjuk. Dr. Zellei Gábor nyá. pv. ezredes úr a Nagy Háború előadássorozatának következő állomásaként olyan nélkülözhetetlen és már-már feledésbe merülő fogalmakat érintett és jelenített meg óhatatlanul hallgatósága számára, mint az emberi humánum, bajtársiasság, keresztény szolidaritás és segítőkészség, szolgálatkészség és szabálytudat. Jean Henri Dunant svájci üzletember nevét azért is érdemes a téma kapcsán megemlíteni, mert a vöröskereszt mozgalom ötlete tőle származik. 1863-ban megalakította az Ötök Bizottságát, amelyből 1864-ben megszületett az első genfi egyezmény a háborús sebesültek megkülönböztetés nélküli megsegítéséről és 1880-ban kifejlődött a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága, ami után elsősorban Hágában és Genfben számos egyezmény született.

Természetesen „A Nagy Háború után volt-e büntetőjogi következménye a nemzetközi egyezmények megsértésének?”- feltett kérdésen mindenki hosszasan elfilozofálgathatott és megalkothatta a szubjektív véleményét, de az a történelmi tényeken már sajnos semmit nem változtathatott. Ezredes úr közel egy órás tartalmas és érdekfeszítő előadása közben jogosan merült fel kérdésként törzsközönségünk soraiból, hogy vajon a hazája védelmében szolgáló katona a harctéren hogyan tudott eleget tenni és mennyire tudta ezeket a szabályokat betartani és nem a pillanatnyi lelkiállapota vezérelte cselekedetében? Ennek megválaszolása ismételten érdekes vita alapjául szolgálhat.

Örülünk, hogy Filmklubunk lelkes látogatóira minden körülmény között számíthatunk, lehet zord téli időjárás vagy csodálatos tavaszi délután. Reméljük Zellei úr előadássorozatának májusi záró eseményeként, ami „A vegyifegyver első tömeges bevetése a Nagy Háborúban” címet kapta, további érdeklődők is ellátogatnak hozzánk.

Várunk mindenkit tisztelettel!

Vissza