Hírek


Filmklub
2018. április 04. 11:34
Márciusi Filmklub

Érdekességek az I. Világháború időszakából

A Nagy Háború centenáriuma kapcsán kezdődő előadássorozat első állomásaként Dr. Zellei Gábor nyá. pv. ezredes úr az első világháború időszakából mesélt lebilincselő történeteket. Lenyűgöző volt hallgatni, hogyan lehetett II. Miklós, mint utolsó orosz cár a béke nagykövete, és miért indult el szarajevói utolsó útjára, a szinte biztos halálba, Ferenc Ferdinánd trónörökös a számtalan baljós előjel és figyelmeztetés ellenére.  

Nehéz volt megbarátkozni azzal a ténnyel, hogy 1914 nyarán háborút éltető, követelő tömeg- demonstrációk kezdődtek. Nem tudhatták azonban a lelkesedők, hogy az új modern fegyverek tömeges alkalmazása eddig soha nem látott pusztítást fog okozni, amit még növeltek az elavult harcászati, alkalmazási elvek is.

A több mint egy órás előadás után a figyelem továbbra sem lankadt maroknyi törzsközönségünk számára.

Érdekes kérdésként merült fel, hogy a kor tudományos és technikai fejlődése adta óriási fegyverkészlet felhalmozás mennyiben járult hozzá a háború kirobbanásához, utalva ezzel a mai kor hasonló problémáira? Előadónk lelkes kutatása nyomán kaphattunk bepillantást ezen tárgykör olyan területeire, ami a történelemkönyvekben nem olvasható, de mi általa, ha rövid időre is, részesei lehettünk.

Áprilisi Filmklubunk témája, a nemzetközi hadijog története és szerepe a Nagy Háborúban.

Várunk mindenkit tisztelettel!

Vissza