Hírek


Ne égess! 11. Díjátadó ünnepség
2018. február 27. 09:13
Rajz-és irodalmi pályázatunk

 

A Ne égess! 11 pályázat díjátadó ünnepsége a múzeumban

Mindenekelőtt köszönet azoknak, akik segítsége nélkül nem jöhetett volna létre ez a díjátadó ünnepség: támogatóinknak. Ezért álljon itt a cikk legelején az ő nevük:

A Center Színház, a Csodák Palotája, a Fővárosi Állat-és Növénykert, Jakus Péterné bábkészítő, a Kolibri Színház, a Lefi Cukrászda, a Magyar Tűzoltó Szövetség, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság, az RS 9 Színház, a gróf Széchenyi Ödön Kulturális- és Sport Egyesület és az Új Színház. Köszönjük mindnyájuknak hosszú évek óta tartó önzetlen támogatásukat.

A 11. díjátadó ünnepség győztesei és helyezettjei már 11 órás kezdési időpont előtt megérkeztek felkészítő tanáraikkal, szüleikkel az eseményre. Kissé izgatottan, de örömtől sugárzó arccal léptek a múzeum Nagytermébe, ahol buzgón keresgélték rajzaikat, írásaikat a legjobb alkotásokból összeállított sokszínű kiállításon. Elkészültek az első fényképfelvételek az alkotásaik előtt büszkén pózoltó gyermekekről és nem kevésbé büszke szüleikről, felkészítő tanáraikról.

Az idei pályázat témája a tűzoltó verseny volt, azaz átélt, elképzelt, múlt, jelen vagy jövőbeli esemény képi illetve írásos megjelenítése. Nagy örömünkre a lelkes részvétel a régi, közel ezer versenymű érkezett. A színvonal is a hagyományokhoz méltó volt, sőt az irodalmi kategóriában néhány igazi gyöngyszemre is lelt a zsűri, kinek munkája, a korábbihoz hasonlóan, most is igen nehéz lehetett.

Az eseményt Dr. Berki Imre, a múzeum igazgatója nyitotta meg, köszöntve a résztvevő győztes, helyezett és jutalmazott gyerekeket, szüleiket, tanáraikat, a katasztrófavédelem részéről megjelent Diriczi Miklós tűzoltó ezredes urat, a Katasztrófavédelemi Oktatási Központ oktatási igazgatóhelyettesét, Szabó Ernő tűzoltó százados urat, a X. kerületi Tűzoltó Parancsnokság parancsnok helyettesét. Köszönetét fejezte ki a népes vendégsereggel szemben felsorakozott zsűrinek és a támogatóknak önzetlen segítségükért, elismerését fejezte ki a pályaművek készítőinek és az őket felkészítő tanároknak. Röviden áttekintette a pályázat múltját, majd megemlítette, hogy bízik benne, tovább folytatódik a sikeres sorozat.

Ezután a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának Flórián kvintettje muzsikált, alkalomhoz illő vidám dalokkal szórakoztatva a jelenlévőket.

Ezt követően szponzoraink képviseletében Hanga Zoltán úr, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője mondott köszöntő beszédet.

Szász György úr, a Képző-és Iparművészeti Szakközépiskola tanára következett, aki értékelte, méltatta a rajz pályázatra beküldött műveket, megszívlelendő tanácsokkal látta el a jövő művészpalántáit. Elmondta, milyen kiváló munkát végeztek a felkészítő tanárok, szakértelmük, iránymutatásuk meglátszik minden egyes alkotáson. Az irodalmi pályázatok bírálója, a Két Zsiráf Ifjúsági Magazin főszerkesztője sajnos idén nem tudott részt venni az eseményen. Szöveges értékelését, dicséretét azonban elküldte, amelyet a helyezettek díjaik átvételekor hallhattak.

Ezután került sor a várva-várt díjátadásra. Diriczi Miklós ezredes úr, Berki Imre igazgató úr és Szabó Ernő százados úr adták át a tárgyjutalmakat, míg Hanga Zoltán támogatói ajándékokkal kedveskedett a nyerteseknek. A díjkiosztó után Diriczi ezredes úr megnyitotta a kiállítást, amely március végéig lesz megtekinthető múzeumlátogatóink számára.

 A kisdiákok izgatottan láttak neki a kapott ajándékok böngészéséhez, majd néhány perc múlva már felszabadultan csevegve eszegették a fogadásukra előkészített szendvicseket és a stílszerűen marcipán tűzoltó autóval díszített finom csoki tortát.

Ám ezzel a programnak még nem volt vége! A gyerekek Dr. Lindner Gyula játékos tárlatvezetésén ismerhették meg a múzeumot és a kerületi tűzoltók szertárába is bekukkanthattak. A felnőtteket Peterman József Attila ny. tűzoltó ezredes úr, a múzeum korábbi tárlatvezetője kísérte végig a múzeumon, szokásosan nagy sikerrel.

A búcsúzás pillanataiban sokan elismerően nyilatkoztak a múzeumi díjátadóról, a gyermek és felnőtt arcokon látszott, hogy élményekben gazdag néhány órát töltöttek nálunk.

Vissza