Hírek


A Ne égess!10 pályázat győzteseit ünnepelték a múzeumban
2017. február 14. 07:59
Köszönet a támogatóknak, hadd álljon a cikk élén a nevük, hiszen az ő hathatós segítségükkel  bonyolították le február 10-én a múzeum Ne égess! pályázatának ünnepélyes eredményhirdetését: A Magyar Tűzoltó Szövetség, az Újlaki Építő Kft, a SZÖKSE Alapítvány, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság, a Center Színház, az RS 9 Színház, a Csodák Palotája, az Újszínház, a Kolibri Színház, a Tűzkerék Kft., a Fővárosi Állat-és Növénykert, a Fővárosi Nagycirkusz, a Lefi Cukrászda, az ÁPIS Logistic és Jakus Péterné bábkészítő.

A jubileumi díjátadó ünnepség győztesei és helyezettjei már jóval a kezdési időpont előtt megjelentek tanáraikkal, szüleikkel az eseményen majd a múzeum Nagytermébe lépve a gyerekek izgatottan keresgették rajzaikat, írásaikat a legjobb alkotásokból felállított sokszínű kiállításban.A gyerkőcök büszkén pózoltak alkotásaik előtt és a hasonlóan büszke szülők nem győztek elegendő felvételt készíteni róluk. Idén új kihívást jelenthetett a gyerekek számára, hogy feladatul kapták, gondolkozzanak el a múlt és a jövő tűzoltásán, annak képi megjelenítésén, illetve írásbeli megfogalmazásán. Ez olyannyira sikeres volt, hogy a tanároknak, szülőknek, de a tárlatot kíváncsian megtekintő tűzoltóknak is az volt a véleménye, a zsűrinek nem lehetett egyszerű dolga.

Az eseményt Dr. Berki Imre, a múzeum igazgatója nyitotta meg, köszöntve a résztvevő győztes és helyezett gyerekeket, szüleiket, tanáraikat, a katasztrófavédelem részéről megjelent Dr. Bérczi László tű. dandártábornok urat, az OKF országos tűzoltósági főfelügyelőjét, Dr. Papp Antal tű. ezredes urat, a KOK igazgatóját, Géczi Béla tű. ezredes urat, az FKI Közép-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltségének kirendeltség vezetőjét, Veres János tű. alezredes urat, az OKF GEK logisztikai igazgató-helyettesét, Szabó Ernő tű. százados urat, a X. kerületi tűzoltó parancsnokság képviselőjét. Köszönetét fejezte ki a népes vendégsereggel szemben felsorakozott zsűrinek és a támogatóknak önzetlen segítségükért, elismerését fejezte ki a pályaművek készítőinek és az őket felkészítő tanároknak. Elmondta, hogy ezúttal már harmadik alkalommal, határon túliak is elküldték alkotásukat, bár ezúttal nem sikerült a győztesek közé beverekedniük magukat. Röviden áttekintette a pályázat múltját, majd megemlítette, bízik benne, hogy tovább folytatódik a sikeres sorozat. 

Ezután a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának Flórián kvintettje zenélt, vidám dalokkal tovább csigázva a hallgatóság izgatottságát.

Szász György, a Képző-és Iparművészeti Szakközépiskola tanára értékelése következett, aki megszívlelendő tanácsokat közvetített mind a diákok, mind a felkészítő tanárok számára.  Elmondta, milyen kiváló munkát végeztek, szakértelmük, kezük nyoma meglátszik minden egyes alkotáson. Az irodalmi pályázatok bírálója, a 2 Zsiráf ifjúsági magazin főszerkesztője idén nem tudott részt venni az eseményen. Korábban viszont elmondta, ezúttal kevesebb pályázat érkezett a szokottnál, és a színvonal is némileg alacsonyabb volt, mint az elmúlt években, ez viszont mit sem von le a győztesek és helyezettek dicsőségéből.

A szponzorok közül jelen volt Hanga Zoltán a Budapesti Állatkert szóvivője, R. Takács Richárd, a Center Színház igazgatója, akik szintén néhány dicsérő szót szóltak az alkotásokról és megerősítették, milyen szívesen vállaltak részt a díjazottak jutalmazásában. Jelen volt még Pércsi Zsuzsanna, az Új Színház képviseletében, Széchenyi Tímea, a Széchenyi Család Alapítvány elnöke, Kovács Sándor, a Tűzkerék Kft. részéről, - ők belépőkkel, illetve jutalomtárgyakkal segítették a díjazást.

Ezután került sorra a várva-várt díjátadás, Dr. Papp Antal és Széchenyi Tímea adták át a tárgyjutalmakat a kissé megszeppent győzteseknek. Géczi Béla parancsnok a tanárokat, Dr. Bérczi László a támogatókat és a zsűrit jutalmazta kisebb ajándékokkal, majd megnyitotta a legjobb rajzokból álló kiállítást. A kisdiákok izgatottan láttak neki a kapott ajándékok böngészésének, majd néhány perc múlva már felszabadultan csevegve eszegették a fogadásukra előkészített szendvicseket, tortát.

Ám ezzel a programnak még nem volt vége! A gyerekek játékos tárlatvezetésen ismerhették meg a múzeumot, ahol a legügyesebbek, a tűzvédelmi ismeretekből legfelkészültebbek újabb ajándékokat nyerhettek. A felnőtteket Peterman József, a múzeum korábbi tárlatvezetője kísérte végig a múzeumon, szokásosan nagy sikerrel.

A búcsúzás pillanataiban sokan elismerően nyilatkoztak a múzeum jubileumi díjátadójáról, igazi gyermekbarát eseménynek titulálva azt.

Vissza